Majhna skodelica, vredna celo premoženje. Foto: Reuters
Majhna skodelica, vredna celo premoženje. Foto: Reuters
Predstavnik dražbene hiše Sotheby's Nicolas Chow pregleduje dragoceno skodelico. Foto: EPA
Na svetu se je ohranilo 17 kokošjih skodelic, večina jih je na ogled v muzejih, štiri pa so v zasebni lasti. Foto: EPA

Majhna skodelica iz porcelana iz obdobja vladarja Čenghue, ki je dinastiji Ming vladal med 1465 in 1487, je znana kot sveti gral kitajske umetnosti. Skodelica s premerom osem centimetrov je poslikana s petelini, kokoškami in piščančki, zato tudi njen vzdevek “kokošja skodelica.” S prodajo je skodelica postala najdražje prodana kitajska porcelanska umetnina, po pomembnosti pa jo Kitajci primerjajo s slovitimi Fabergejevimi jajci, ki so sinonim za carsko Rusijo.

Do današnjega časa se je ohranilo le 17 kokošjih skodelic, večina jih je na ogled v javnih muzejih, štiri pa so po prodaji na dražbah končale v zasebni lasti.

Iz švicarskih v kitajske roke
Po napeti dražbi je dragocenost končala v rokah kitajskega zbiratelja umetnin Liu Jičiana, potem ko je bila zadnjega pol stoletja v lasti švicarske farmacevtske družine Zuellig. Bogati Liu je tako dopolnil svojo zasebno zbirko, ki je na ogled v njegovem muzeju Long Museum v Šanghaju. Muzej je z ženo Vang Vei odprl leta 2012.

Bajno bogati multimilijonar je, preden je obogatel, vozil taksi, revija Forbes pa je njegovo premoženje ocenila na 900 milijonov dolarjev, s čimer se je uvrstil 200. mesto lestvice najbogatejših Kitajcev.

“Kadar koli se kokošja skodelica pojavi na trgu, na novo definira cene kitajskih umetnin,” je dejal namestnik prvega moža dražbene hiše Sotheby’s Asia Nicolas Chow. Nazadnje so podobno kokošjo skodelico na dražbi prodali leta 1999, njena takratna cena pa je bila le desetina zdajšnjega izkupička.

Kitajski voditelji so stoletja čislali skodelice zaradi njihove kakovosti, redkosti in legendarnih svilenih tekstur, slednje pa so bile glavni razlog, da so množično izdelovali tudi ponaredke.

Padel štiri leta star rekord vaze
Končna cena, 36 milijonov dolarjev, je nova rekordna cena za izdelek iz kitajskega porcelana. Prejšnji rekord je imela vaza iz obdobja dinastije Čianlong, ki so jo leta 2010 prodali za 32,4 milijona dolarjev.

V preteklem desetletju so cene kitajskih umetnin močno narasle, k čemur je veliko pripomogel ekonomski razcvet države. Po letu 2011 se je trg umiril, z izjemo povpraševanja po umetninah najvišje kakovosti, kar pa ne pojenja. Svoje sta dodala tudi nacionalni ponos in dejstvo, da so nekatere umetnine zelo redke, zato jih Kitajci pospešeno kupujejo na dražbah doma in v tujini.

Iztržena cena vseeno nižja od pričakovanj
Kljub temu pa nekateri strokovnjaki pravijo, da sta upočasnitev kitajskega gospodarstva in kreditni krč zmanjšala navdušenje nad kokošjimi skodelicami, zaradi česar je na dražbi dosegla malce nižjo ceno od pričakovanj.

"Ni bilo tako veliko ponudnikov, kar je bilo precejšnje presenečenje," je dejal Richard Littleton, eden od zahodnih ljubiteljev umetnin, ki ga je dražba pripeljala v Azijo. "Kje je zdaj ta slavni kitajski denar, ki naj bi ga videli?"

"Cena je bila v redu, ne previsoka ne prenizka," je dejal Robert Chang, eden od vodilnih zbirateljev s sedežem v Hongkongu. Dražbena hiša je predvidela najvišjo ceno dobrih 38 milijonov dolarjev.