Foto:
Foto:
Peter Musevski kot Ludvik Zajc v rezervnih delih
Podelitev nagrad na Festivalu slovenskega filma v Celju
Branko Đurić in Tanja Ribič v filmu Kajmak in marmelada

Krut film o čezmejnih nočnih prevozih ilegalcev, ki pred bedo obubožanih domovin na vzhodu bežijo v Evropo, je prepričal petčlansko žirijo pod vodstvom Janeza Lapajneta.

Še več nagrad Rezervnim delom
Film Rezervni deli je prejel tudi nagradi za najboljšo glasbo (Igor Leonardi) in najboljšo fotografijo (Radislav Jovanov - Gonzo).

Peter Musevski pa je za vlogo Ludvika Zajca, ostarelega spidvejista, ki čez mejo 'šverca' ljudi, dobil vesno za najboljšega igralca. Musevski je postal tudi Stopov igralec leta.

Veliko nagrad tudi Pevčevemu filmu Pod njenim oknom
Poleg filma Rezervni deli - ki smo ga v kinematografih že videli, premierno pa je bil prikazan na letošnjem Berlinalu - je največ nagrad prejel film Metoda Pevca Pod njenim oknom, ki je bil na celjskem filmskem festivalu prikazan premierno.

Dobil je nagrado za najboljši scenarij, Polona Juh - tudi Stopova igralka leta - pa je prejela vesno za najboljšo igralko.

Pevcu tudi nagrada filmskih kritikov
Film Pod njenim oknom je dobil tudi nagrado Društva slovenskih filmskih kritikov, ki jo je podelila tričlanska žirija pod vodstvom Mateje Valentinčič.

Kaj pa ostale vesne
Podelili so še vesni za kratki film in študentski film. Obe je prejel mlad režiser Florijan Skubic za film Ko bom jaz umrl, bo en majhen pogreb. Vesno za dokumentarni film pa sta prejela Dimitar Anakiev in Simon Obleščak za film Amigo.

Posebna nagrada Marijani Brecelj
Posebno nagrado žirije je prejela igralka Marijana Brecelj za vlogo v filmu Pod njenim oknom. Brecljeva je postala tudi Stopova epizodna igralka leta 2003, Stopov obetavni igralec leta 2003 pa je Saša Tabaković. Nagrado je dobil za vlogi v filmih Na planincah in Pod njenim oknom.


Občinstvo nagradilo Kajmak in marmelado
Svoje mnenje pa je povedalo tudi občinstvo. To je z glasovalnimi lističi ocenjevalo devet celovečernih filmov – razen sedmih celovečernih igranih filmom še dva dokumentarca: filma Prstan in Peterka: leto odločitve in nagrado podelilo filmu Branka Djurića Kajmak in marmelada. Ta je bil premierno prikazan na sarajevskem filmskem festivalu.

Podelili tudi kamnito vesno
Janez Lapajne, režiser in vodja žirije - to so sestavljali še Ženja Leiler, Brane Šturbej, Miljenko Jergolič in Jelke Stergel - pa je posebno - kamnito - vesno podelil ministrici za kulturo Andreji Rihter z namenom, da bi politiki uredili stanje slovenskega filma.

Kaj pa nagrade televizijskim delom
Babičeve nagrade - o teh je med sedemnajstimi televizijskimi deli odločala tričlanska komisija pod vodstvom Jaroslava Skrušnyja - pa so prejeli Jasna Hribernik za režijo kratkega igranega filma Tango 5, Elka Gaga Stojan in Alma Lapajne za scenarij in režijo dokumentarnega filma Mati in Jurij Gruden za režijo kratkega študentskega igranega filma Na čakanju.
Kaj je festival pokazal
Na letošnjem 6. Festivalu slovenskega filma je bilo prikazanih 57 filmov. Od teh je bilo v uradni selekciji prikazanih sedem igranih celovečernih igranih filmov, pet kratkih, sedem animiranih, sedem dokumentarnih in enajst filmov iz letošnje študentske produkcije.

Pa še netekmovalni program
Kot del netekmovalnega programa uradne selekcije je bila prikazana še koprodukcija Lilijina zgodba (Robert Manthoulis) in kot zaprta posebna projekcija še koprodukcija Poletje v zlati dolini (Srdjan Vuletić). Na festivalu je bilo predstavljenih tudi sedemnajst del iz televizijske produkcije.