Med vrsticami romana 1984 bodo pozorni bralci še vedno lahko opazili majhne fragmente Da Vincijeve šifre. Foto: Umetnikova spletna stran/Alun Callender
Med vrsticami romana 1984 bodo pozorni bralci še vedno lahko opazili majhne fragmente Da Vincijeve šifre. Foto: Umetnikova spletna stran/Alun Callender
Ime projekta – Pulped Fiction – se navezuje tako na naravo Brownovega romana (šund literaturo), kot tudi na njegovo usodo (zmletost). Foto: Umetnikova spletna stran/Alun Callender
Ime projekta – Pulped Fiction – se navezuje tako na naravo Brownovega romana (šund literaturo), kot tudi na njegovo usodo (zmletost). Foto: Umetnikova spletna stran/Alun Callender

Projekt Pulped Fiction je bil prejšnji konec tedna na ogled (in na prodaj) v dobrodelni trgovini v Swanseaju, ki je celoten podvig navdihnila. Shrigley se namreč navezuje na dejstvo, da so britanske dobrodelne trgovine pred nekaj leti ljudi prosile, naj jim ne nosijo več primerkov najslavnejšega romana Dana Browna, ker se v njih že utapljajo.

Shrigley verjame, da Orwellov roman 1984 še vedno nagovarja svet, v katerem živimo: "Mislim, da je George Orwell svojo knjigo zasnoval kot svarilo. Ne verjamem, da je hotel ustvariti parabolo obstoječega stanja, le opomin, kaj se lahko zgodi, če demokracije nimamo dovolj v čislih. Ni treba dolgo tuhtati o tem, kako je danes strukturirana družba, da bi videli določene vzporednice," je komentiral za britanski časopis Guardian.

David Shrigley, ki je celotno svojo kariero zgradil na duhovitih in pronicljivih komentarjih sodobnega življenja, je na idejo za projekt Pulped Fiction prišel leta 2017, ob prebiranju članka o tem, kako zelo se dobrodelne trgovine že otepajo Dana Browna. V Oxfamovi izpostavi v Swanseaju so vse svoje izvode knjige nagrmadili na kup in jih opremili z napisom: "Lahko nam podarite še eno Da Vincijevo šifro ... Ampak raje bi imeli vaše vinilke! Nujno potrebujemo več plošč, da bomo osrečili svoje stranke ... in zaslužili nekaj denarja za Oxfam." To je Shrigleyja spodbudilo, da je začel namerno zbirati Da Vincijeve šifre. Istočasno je (prvič po študentskih časih) prebral roman 1984 in ugotovil, da bodo besedilu leta 2020 potekle avtorske pravice in bo v javni lasti.

Že leta 2021 je v enem od intervjujev pojasnil svojo namero: "Pridobil sem pet tisoč primerkov Brownove Da Vincijeve šifre in nameravam jih uničiti. Zdrobil jih bom v papirjevino in na ta papir bom natiskal novo izdajo Orwellovega 1984. To lahko počnem, ker nihče več noče Da Vincijeve šifre, hočejo se je samo znebiti. Zame je poanta projekta poziv: "Zbudite se! V spanju boste zakorakali v totalitaren režim!"

Foto: Umetnikova spletna stran/Alun Callender
Foto: Umetnikova spletna stran/Alun Callender

Knjig "ne mečemo stran" – niti šunda
Shrigley poudarja, da izbira Da Vincijeve šifre ni njegov poskus literarne kritike. "Veliko ljudem ta roman veliko pomeni," je povedal za BBC. "Prav lahko bi vzel tudi Petdeset odtenkov sive, prepričan sem, da se okrog valja tudi več tisoč odvečnih izvodov te knjige." Da Vincijeva šifra ga je pritegnila, ker jo je res videval na vsakem koraku, pa tudi zato, ker je vse skupaj poudarilo, kako globoko je v ljudeh vsajeno prepričanje, da se knjig "ne sme metati stran".

Knjiga s ceno umetnine
Iz šest tisoč izvodov Brownove kriminalke je na koncu nastalo 1250 novih primerkov romana 1984. V Swanseaju so jih prodajali po 495 funtov (566 evrov) za izvod (za prvih 250 primerkov). Preostale bo Shrigley od 4. novembra naprej na svoji spletni strani prodajal za 795 funtov (910 evrov).

Vzporedno je izšel tudi polurni dokumentarec, v katerem Shrigley razlaga, kako je projekt zasnoval in na kakšne ovire je ta naletel na poti do realizacije. Prejšnji konec tedna so ga brezplačno predvajali v tamkajšnjem kinu v Swanseaju.