Kultura - Zgodbe

BerlinaleSezona največjih evropskih filmskih festivalov se vsako leto začne z mednarodnim filmskim festivalom v Berlinu.

Rdeče preproge so v nemški prestolnici letos razgrnili 8. februarja, v omare pa so jih spet pospravili 18. februarja, ko so se po njih z nagradami v rokah sprehodili letošnji zmagovalci. V tekmovalni program je bilo letos uvrščenih 22 filmov.

Lov na medvede je šel najbolje od rok kitajskemu režiserju Čuananu Vangu, čigar Tujina poroka je osvojila zlatega medveda za najboljši film. Žirija je srebrnega medveda za najboljšo režijo podelila ameriškemu režiserju Josephu Cedarju, ki je prepričal z dramo Beaufort, ki se dogaja na Bližnjem vzhodu. Argentinski igralec Julio Chavez, ki je nastopil v filmu Drugi, bo v domovino odnesel priznanje za najboljšega igralca, v hudi ženski konkurenci pa je slavila domača igralka Nina Hoss, ki ji je medveda prinesel film Yella.

BerlinaleO nagrajencih je odločala sedemčlanska žirija pod vodstvom ameriškega režiserja Paula Schraderja. Predstavljene filme, med katerimi svojega predstavnika Slovenija letos nima, so zelo pozorno gledali še palestinska igralka Hiam Abbass, nemški igralec Mario Adorf, ameriški igralec William Defoe, mehiški igralec Gael García Bernal, hongkonški producent Nansun Ši in danska montažerka Molly Malene Stensgaard.

Vsaj s podeljevanjem ene nagrade pa niso imeli dela; nagrado za življenjsko delo je na Berlinalu prejel Arthur Penn, režiser filmov Bonnie in Clyde, The Miracle Worker, Alice's Restaurant in drugih. Za svoje ustvarjanje je bil desetkrat nominiran za oskarja, dvakrat pa je zlati kipec v njegovih rokah tudi končal.

Na pot slave pa se šele podajajo mlade filmske zvezde, ki jih v Berlinu slavijo v okviru projekta Vzhajajoče zvezde (Shooting stars). Medtem ko je lani slovensko igralstvo zastopala Iva Krajnc, glavna igralka v Klopčičevem filmu Ljubljana je ljubljena, je letos njeno čast in nalogo prevzel Marko Mandić. Igralec je sicer bolj poznan po svojem ustvarjanju na odrskih deskah, igral pa je tudi že v več filmih.

Pred obiskovalci Berlinala se je sicer najprej zavrtel film režiserja Oliviera Dahana, ki je svoj izdelek uradno naslovil La Môme, a je biografija Edith Piaf bolj znana pod naslovom La Vie en Rose. Za zlatega medveda so se med drugim borili tudi filmi The Good Shepherd režiserja Roberta De Nira, The Good German režiserja Stevena Soderbergha, belgijsko-nemško-luksemburško-francosko-britansko koprodukcija Irina Palm, Goodbye Bafana režiserja Billa Augusta in I Am A Cyborg But That’s Ok režiserja Parka Čan Voka.

Najboljši letošnji krotilci medvedov Dan pred koncem 57. Berlinala so najboljši k sebi stisnili medvede. Največji zverinjak imajo ustvarjalci argentinskega filma Drugi.
Berlinale oživil O'Harovo dekle Le nekaj ur pred podelitvijo nagrad je bil prikazan Angel, še zadnji film v tekmovalnem sporedu Berlinala.
Zlati medved za Tujino poroko Kitajski film Tujina poroka režiserja Čuanana Vanga je na Berlinalu prejel zlatega medveda za najboljši film.
Najboljše kratko in jedrnato v Berlinu Znati nekaj povedati kratko in jedrnato je svojevrstna odlika. Tudi zato nagrad za kratke filme ne gre jemati za nepomembne.
Miti o Lagerfeldu in Saint Laurentu so resnični Francoska dokumentarca, posvečena modnima gurujema Yvesu Saint Laurentu in Karlu Lagerfeldu, podpirata mite, a razkrivata malo o njuni človeški plati.
Za uspešnimi filmi stojijo sposobne ženske Berlinale se počasi približuje koncu in čas je za prve "vmesne izide" 57. izdaje festivala.
Zgodovina postaja filmska pravljica Kaj se zgodi, ko se futuristična estetika in bivanjska tesnoba Matrice srečata z veličino starogrškega sveta?
1
Banderasovi novi filmski izzivi Antonio Banderas se najbolje počuti kot režiser in nikakor noče, da do njegovega naslednjega filma preteče dolgih sedem let.
Premiera filma o Nelsonu Mandeli Berlinale je ponudil premiero filma Goodbye Bafana, ki temeji na spominih Jamesa Gregoryja, nekdanjega paznika Nelsona Mandele.
Zlatega medveda lovijo v letu zlatega prašiča Kitajci v letu zlatega prašiča v Berlinu lovijo zlatega medveda - vse večja filmska velesila Kitajska je lov začela s filmom Tujina poroka.
Robert De Niro težko režira sebe Robert De Niro je na Berlinalu, kamor je prišel s filmom The Good Shepherd, razkril, da zelo nerad režira in igra hkrati.
Potrebna veščina za igranje: jodlanje Južnokorejski zvezdnik Rain, v domovini znan glasbenik, se je za svoj prvi film naučil nove glasbene veščine - jodlanja.
Ko starši počitnikujejo brez otrok Ne da bi vedeli drug za drugega, so trije južnoameriški avtorji posneli filme s podobno temo: dikataturo v svojih deželah.
Na Kitajskem ni prostitutk. Vsaj v filmih. Kitajski filmski cenzorji ne slovijo ravno po svoji popustljivosti, a za letošnji Berlinale so naredili manjšo izjemo.
Berlin se potaplja v celuloidne sanje Morda niste vedeli, da tudi Nemci 8. februarja praznujejo svoj kulturni praznik: z današnjim dnem se je Berlin prelevil v začasno filmsko meko sveta.
Pretihotapljeni nemški igralci Nemci so skoraj s solzami v očeh končali preštevanje nemških filmov, ki so se uvrstili v program letošnjega Berlinala.
Berlinale ne bo plačeval zvezdam Na filmskem festivalu v Berlinu, ki se bo začel 8. februarja, so odločeni, da zvezdnikom ne bodo plačevali, da pridejo v mesto.
V spomin na 300 padlih Špartancev Na letošnjem Berlinalu si bo mogoče ogledati tudi film, v katerem je režiser Zack Snyder posnel zgodbo o legendarni bitki pri Termopilah.
Slovenski filmi gredo na Berlinale V Berlin med 8. in 18. februarjem prihajajo filmarji z vsega sveta; ne vabi jih le festival, ampak tudi Sejem evropskega filma.
Na Berlinalu tudi Staš Ravter Slovenijo bo na letošnjem Berlinalu ob Marku Mandiću in Mini Bergant zastopal tudi Staš Ravter, ki bo član ene izmed žirij.
Kazalo