Kultura - Zgodbe

Izbor najlepše pesmi Evrovizije je letos potekal v glavnem mestu Ukrajine, Kijevu, na njem pa je slavila grška predstavnica Helena Paparizou.

Helena, ki je za favoritinjo veljala že pred finalnim večerom, je na tekmovanju sodelovala s pesmijo My Number One in zanjo prejela 230 točk. Na drugo mesto se je uvrstila predstavnica Malte Chiara (pesem Angel je prejela 192 točk), tretja pa je Romunija (Luminita Anghel & Sistem so zapeli pesem Let Me Try, ki je na koncu zbrala 158 točk).

Rekordna udeležba v Kijevu
Tekmovanje v Ukrajini pa je, kot je zdaj že v navadi, potekalo dva dni. Predizbor je potekal 19. maja, finalni večer pa so priredili dva dni kasneje. Na tekmovanju je sodelovalo rekordnih 39 držav. V finalni izbor so se neposredno uvrstile država gostiteljica, štiri največje države tekmovanja (Francija, Nemčija, Španija in Velika Britanija) ter devet držav, ki so na lanskem izboru dosegle - poleg Ukrajine - največ točk (Albanija, BiH, Ciper, Grčija, Malta, Rusija, SČG, Švedska in Turčija). Poleg teh držav pa smo v finalu lahko slišali še najboljših deset skladb iz predizbora - gre za predstavnike Madžarske, Romunije, Norveške, Moldavije, Izraela, Danske, Makedonije, Hrvaška, Švica in Latvija.

Omar NaberSlovenijo je zastopal Omar
Na jubilejnem, 50. izboru pesmi Evrovizije je Slovenijo zastopal Omar Naber, ki je na Emi zmagal s pesmijo Stop, za katero je prejel 29.945 glasov. Omar Naber se je za mesto v velikem finalu potegoval na predizboru, na katerem je vstopnico za finale dobilo deset izvajalcev, ki so prejeli največ glasov prek telefonskega glasovanja. Žal Omar ni bil med najboljšo deseterico, z 69 točkami je namreč končal na dvanajstem mestu.

Jubilejni Evrosong
Izbor najboljše evrovizijske popevke leta poteka že od daljnega leta 1956, ko je Švicar Marcel Besancon predlagal, da bi po vzoru sanremskega festivala evropske države priredile glasbeno tekmovanje. Za prvo prizorišče je bil izbran švicarski Lugano, sodelovalo pa je sedem držav. Od tedaj je tekmovanje za najboljšo popevko Evrope postajalo vse bolj priljubljeno. Do danes se je razširilo na vso Evropo, v izboru pa sodelujeta tudi Turčija in Izrael.

V ožji izbor je prišla tudi Rebeka Dremelj.Ema '05: En večer, dve glasovanji
V nasprotju z lanskim letom, ko so priredili štiri predizbore in končni izbor, je bila letos prireditev le ena. Emo 2005 so si ustvarjalci zamislili nekoliko bolj nostalgično, tako smo med prireditvijo lahko videli 14 razglednic iz slovenske zgodovine, ki so prikazale 14 pomembnih zgodovinskih dogodkov. Glasovanje je potekalo v dveh krogih – po prvem krogu sta se v finalno glasovanje poleg kasnejšega zmagovalca uvrstili še Saša Lendero (s pesmijo Metulj) in Rebeka Dremelj (Pojdi z menoj).

Ema 2005 je tokrat potekala tudi pod nadzorom novega vodstva, saj je dolgoletno urednico slovenskega izbora pesmi Evrovizije Mišo Molk zamenjala Mojca Mavec, kot redaktor izbora pa ji pomaga Andrej Hofer.

Glasovanje
Izidi lanskega predizbora v CarigraduKončno besedo glede tega, kdo je Slovenijo zastopal na popevki Evrovizije v Kijevu, so imeli radijski poslušalci in televizijski gledalci, ki so odločali s telefonskimi glasovi.

Za pot v Ukrajino so se potegovali:
1. Johnny Bravo: Večni otok
2. Express: Skozi mesto
3. Victory: Daleč od oči
4. Saša Lendero: Metulj
5. Omar Naber: Stop
6. Jadranka Juras: Anima
7. Anika Horvat: Kje si
8. Sergeja: Nedotaknjena
9. Regina: Proti vetru
10. Nude: Tako lepo si zlomila mi srce
11. Billy's Private Parking: Ljubljana
12. Alya: Exxtra
13. Rebeka Dremelj: Pojdi z menoj
14. Nuša Derenda: Noe, Noe

Zmagovalni nastop Ruslane na Evroviziji 2004Leto 2004 je bilo Ruslanino
Lani je Ruslana za pesem Wild Dance dobila največ glasov telefonskih glasovalcev v šestintridesetih državah, na drugo mesto pa se je uvrstil predstavnik Srbije in Črne gore Željko Joksimović, ki je za pesem Lane moje prejel tudi 12 točk Slovenije. Tretje mesto je pripadlo Grku Sakisu Rouvasu za pesem Shake it.

Hofer: Recept za uspeh poiščimo doma! Andrej Hofer je v spletni klepetalnici MMC-ja RTV SLO opozoril, da je treba glasbene uspehe kovati doma, ne pa jih iskati prek meja.
1
Največja uspešnica evrovizije je Waterloo Slavnostni koncert ob 50-letnici Evrosonga je prinesel največjo uspešnico zgodovine medijsko najbolj odmevnega evropskega festivala.
Evrosong bo hrupno praznoval abrahama Letos mineva 50 let od prvega tekmovanja za Evrosong. Srečanje z abrahamom bodo organizatorji proslavili z veliko prireditvijo.
Najboljša pesem Evrovizije je ... Gledalci po vsej Evropi bodo imeli letos prvič priložnost izbrati najboljšo evrovizijsko pesem vseh časov.
Spletni klepet z Mojco Mavec V spletni klepetalnici nam je Mojca Mavec zaupala svoje doživljanje letošnje Evrovizije.
Irsko seciranje Evrosonga Evrosong 2005 je za nami, zaradi slabe uvrstitve irskih predstavnikov pa se razprave o tekmovanju na zelenem otoku še niso polegle.
Rekordi letošnje Evrovizije Kljub častitljivemu jubileju, ki ga letos praznuje izbor za pesem Evrovizije, zanimanje za to tekmovanje ne pojenja.
Omar že gostoval v Spet doma Slovenska predstavnika na letošnjem Evrosongu Omar Naber in Teja Saksida sta bila gosta v oddaji TV Slovenija Spet doma.
Fotozgodba: Helena Paparizou Oglejte si fotozgodbo o zmagovalki letošnjega izbora pesmi Evrovizije, grški predstavnici Heleni Paparizou.
Kdo je zmagovalka, Helena Paparizou? Letošnja zmagovalka Evrovizije Helena Paparizou ni novinka na izborih Evrovizije, saj je svojo državo zastopala že leta 2001.
Med Omarjem in finalom le 16 točk Omar Naber se je na predizboru Evrovizije uvrstil na dvanajsto mesto, za izvedbo pesmi Stop je namreč prejel 69 točk.
Helena osvojila evrovizijski Olimp Evropska občinstva so odločila - zmagovalka letošnjega izbora za pesem Evrovizije je grška predstavnica Helena Paparizou.
Fotozgodba: Kdo je v finalu Evrovizije? Evrovizija je letos v velikem finalu ponudila 24 izvajalcev, ki so se s svojimi skladbami potegovali za priznanje najboljše pesmi stare celine.
Evrovizija: SMS-stavci za Hrvaško Na evrovizijski SMS-stavnici MMC-ja RTV Slovenija je s 24 odstotki glasov zmagal hrvaški predstavnik Boris Novković.
Prve izjave zmagovalcev polfinala Po razglasitvi zmagovalcev polfinala, ki so se uvrstili v finalni izbor pesmi Evrovizije, so se ti zbrali na tiskovni konferenci.
Fotozgodba: Prvo dejanje Evrovizije Za nami je že prvo dejanje letošnje Evrovizije - predizbor, na katerem smo dobili še zadnjih deset finalistov, ki se bodo potegovali za naziv najboljših v Evropi.
Evrosong: Slovenija brez finala Omar Naber se na predizboru Evrovizije v Kijevu ni uvrstil v prvo deseterico, kar pomeni, da se ni uvrstil v sobotni veliki finale.
Fotozgodba: Minute pred Evrosongom Priprave Omarja Naberja in njegove spremljevalne ekipe na nastop v polfinalu je skrbno ujel objektiv fotografskega aparata.
Priprave slovenske posadke Danes bomo dočakali začetek Evrosonga 2005, prav vsi člani slovenske ekipe v Kijevu pa so že včeraj pošteno delali.
Mi, ljudje evrovizijske popevke Dan pred začetkom prave evrovizijske akcije so v Športni dvorani Kijev odprli fotografsko razstavo We, the People of Eurovision.
Kazalo