Kultura - Zgodbe

SNG Opera in balet LjubljanaLeta 2002 je ansambel SNG Opera in balet Ljubljana slavil 110 let poustvarjanja opernih in baletnih del v neorenesančni stavbi v središču prestolnice.

Stavba, v kateri domuje današnja opera je bila zgrajena leta 1892 kot Deželno gledališče, pod načrte pa sta se podpisala arhitekta Hrasky in Hruby. Pod okriljem Deželnega gledališča, ki ga krasi timpanon s kiparskim okrasjem Alojzija Gangla, pa je začela delovati tudi slovenska opera. Sprva je predstave spremljal orkester Slovenske filharmonije, leta 1918 pa so v operi ustanovili tudi lasten orkester.

Leta 1918 je bil ustanovljen tudi profesionalni baletni ansambel, ki je že od svojega nastanka uprizoril nekaj znanih klasičnih baletnih stvaritev in ponudil tudi najnovejša slovenska dela. Ljubitelji baleta so si do zdaj lahko ogledali skoraj 200 različnih baletnih predstav iz klasičnega repertoarja, nemalo predstav pa je bilo namenjenih tudi novejšim stvaritvam slovenskih ali mednarodnih koreografov.

SNG Opera in balet LjubljanaZadnja leta ponuja ljubljanski SNG Opera in balet ob rednih programskih novostih, ki zapolnijo vsako sezono, obširen repertoar opernih, baletnih in koncertnih del iz sodobne in klasične glasbeno-gledališke ustvarjalnosti. V sezoni ponudi ansambel okoli 150 abonmajskih in izvenabonmajskih ponovitev v matični hiši ter na gostovanjih doma in v tujini.

Med predstavami, ki so jih svojim obiskovalcem ponudili v zanjih letih, velja omeniti Gounodovega Fausta, Verdijevo Aido in svetovno premiero Offenbachovih Renskih nimf, med baletnimi predstavami pa Crankovo Ukročeno trmoglavko in najuspešnejši balet vseh časov Labodje jezero.

Renske nimfeŽe nekaj časa pa asambel opere opozarja na otežene pogoje, v katerih poteka njihovo delo in na potrebo po prenovi ljubljanske operne hiše. Predlog odloka o ureditvenem načrtu za prenovo ljubljanske operne hiše so aprila potrdili tudi ljubljanski mestni svetniki. Po mneju ansambla pa je treba obnovo začeti čim prej, saj se bodo le tako lahko držali načtra, da bi obiskovalcem opernih in baletnih predstav predstavili nove produkcije v prenovljenih prostorih že leta 2008.

Sezono 2005/2006 so v SNG-ju Opera in balet Ljubljana zaznamovale tudi nekatere spremembe vodstva. Oktobra lani je tako Kristijan Ukmar na mestu ravnatelja ljubljanske opere in baleta zamenjal Boruta Smrekarja, ki ga je razrešilo ministrstvo za kulturo. Nato je februarja letos ustanovo zapsutila še dramaturginja Klavdija Zupan, ki je čutila nezaupanje do vršilca dolžnosti ravnatelja opere in baleta Kristijana Ukmarja. Aprila je vodenje ljubljanskega baletnega ansambla začasno prevzel baletnik Jaš Otrin, ki je prevzel delo Darinke Lavrič Simčič. Ta je svoj odhod napovedala že lani decembra, ko je podala nepreklicno odpoved.

SNG Opera in balet LjubljanaSvojo dostopno izjavo pa so podali tudi štirje člani sveta SNG Opera in balet Ljubljana, ki so minsitrstvu za kulturo očitali, da so dogajanje v operno-baletni hiši lahko spremljali le kot opazovalci ter potrjevalci odločitev, na katere nimajo nikakršnega vpliva. Moti jih tudi, da dialog med svetom in ministrstvom nikakor ni stekel, kar pa slednji zanikajo, saj je podpredsednica sveta tudi predstavnica in strokovna svetovalka ministrstva.

Naj se prenova operne hiše začne V prostorih ministrstva za kulturo so podpisali pogodbo za izvajanje del gradnje prizidka in obnove stavbe SNG Opera in balet Ljubljana.
Traviata med razstavljavci Tokrat je bilo mogoče prvič preveriti, kako se obnese novo sodelovanje SNG-ja Opera in balet Ljubljana ter Gospodarskega razstavišča.
SNG na Gospodarskem razstavišču Gospodarsko razstavišče in SNG Opera in balet sta podpisala pogodbo o dvoletnem gostovanju te umetniške ustanove na Gospodarskem razstavišču.
Začetek prenove ljubljanske Opere Na poslopju ljubljanske opere, ki je bila zgrajena leta 1892, so se te dni začela gradbena dela, ki bodo stavbi nadela prenovljeno podobo.
Začetek obnove Opere še letos? Ljubljansko Opero naj bi začeli obnavljati še pred koncem leta, mogoče pa je tudi, da bo njena obnova končana do leta 2008.
Načrti ljubljanske operno-baletne hiše Predstave ljubljanske operno-baletne hiše bodo v sezoni 2006-2007 gostovale na različnih lokacijah po Ljubljani in Sloveniji.
Spremembe v svetu SNG Opere in Balet Vlada RS je na 75. redni seji sprejela odločbi o razrešitvi in imenovanju članov sveta Javnega zavoda SNG Opera in balet Ljubljana.
Opero bodo prenavljali dve leti Začenja se težko pričakovana obnova stavbe SNG Opera in balet Ljubljana, ki naj bi po napovedih trajala dve leti.
Ministrstvo preseneča odstopna izjava sveta Ministrstvo za kulturo je presenečeno nad vsebino odstopne izjave štirih članov sveta SNG Opera in balet Ljubljana.
Novi vodja ljubljanskega baleta Vodenje ljubljanskega baletnega ansambla je začasno prevzel baletnik Jaš Otrin.
La Boheme, nesmrtna zgodba mesta ljubezni Puccinijeva pretresljiva zgodba o ljubezni, revščini in umetnosti, La Boheme, je vzdušje boemskega Pariza pričarala na odru ljubljanske opere.
Ko se srečajo strast, žalost in milina V ritmih argentinskega tanga, fada in klasične glasbe sta se v ljubljanski operi prepletala sodobni ples in novoklasični balet.
Dnevi v spomin na Jožeta Gostiča V spomin na tenorista Jožeta Gostiča so se v SNG-ju Opera in balet Ljubljana začeli tradicionalni 7. Gostičevi dnevi.
Nove spremembe v ljubljanski operi Po napovedi odhoda umetniške vodje baleta naj bi zdaj SNG Opera in balet Ljubljana zapustila še dramaturginja Klavdija Zupan.
Silvestrovo v opernih hišah Zadnji večer iztekajočega se leta je bil v opernih hišah stare celine predvsem v znamenju - za praznični čas že tradicionalnega baleta - Petra Iljiča Čajkovskega.
Bogdanić ni v igri za vodjo baleta Hrvaški baletnik in koreograf Dinko Bogdanić po poročanju Jutranjega lista ne bo umetniški vodja ljubljanskega baleta.
Baletne ljubezenske zgodbe Odlomke iz baletnih predstav, ki jih povezuje rdeča nit ljubezni, so pri SNG-ju Opera in balet Ljubljana strnili v posebno predstavo.
Smrekarja zamenjal Ukmar Ministrstvo za kulturo je sprejelo sklep o razrešitvi Boruta Smrekarja. Vršilec dolžnosti ravnatelja Opere in baleta je zdaj Kristijan Ukmar.
V novo sezono z opernima uspešnicama Ljubljanska Opera je v novo sezono stopila s predstavama, ki sta v prejšnjih sezonah poželi največ navdušenja.
Kazalo