Razmišljajo o novi tematski zgoščenki, vendar ostaja bolj  pri razmišljanju, pravijo v kvartetu. Foto: Suzana Vahtarić
Razmišljajo o novi tematski zgoščenki, vendar ostaja bolj pri razmišljanju, pravijo v kvartetu. Foto: Suzana Vahtarić
Slovenski citrarski kvartet na koncertu
Ob mladih citrarkah sta nastopila še Tanja Lončar in ženski zbor Mravljice z Bizeljskega, ki ga vodi članica Anita Veršec. Foto: Suzana Vahtarić

Kvartet - Janja Brlec, Anita Veršec, Tomaž Plahutnik in Peter Napret - je prvič nastopil 9. maja 2000. Letošnjega jubileja jim ni uspelo počastiti prav na ta dan, so pa ga praznovali na citrarskem festivalu 27. Prešmentane citre. V veliko dvorano Kulturnega doma Velenje so kot goste povabili svoje učence, saj člani kvarteta poučujejo tako v glasbenih šolah kot tudi drugje.

Trenutno kljub obletnici nimajo večjih načrtov, saj je vsak izmed članov predvsem učitelj na glasbeni šoli, ob tem vodijo še druge skupine, je dejal vodja kvarteta Peter Napret. "Najpomembneje je, ko pridemo skupaj, ko imamo koncert, da se imamo lepo. Z mikrofoni in gosti nismo ravno navajeni nastopati, a je koncert uspel, poslušalci so bili zadovoljni. Niso bili tukaj samo Velenjčani, ampak naši zvesti poslušalci iz drugih krajev Slovenije."

Zadovoljen je s prepoznavnostjo in razširjenostjo igranja citer in se spominja, da so bile pred 10 ali 20 leti citre le nadstandardni predmet na nekaj šolah. Od leta 2003 so citre že redno v nižji glasbeni šoli in zadnji dve leti na Srednji glasbeni šoli v Celju.

"Zadovoljni smo, da je veliko mladih citrarjev, verjetno je malo težava kriza, saj so glasbene šole omejene z vpisi, a kljub temu bi lahko več glasbenih šol ponudilo pouk citer. Še vedno pa obstajajo v Sloveniji kraji oz. območja, kjer so citre manj prepoznavne, npr. Primorska ali pa tudi v Ljubljani, kjer jih preveč povezujejo s stereotipom, da je to kmečko glasbilo, tako da imamo še kar nekaj dela s tem," dodaja Peter Napret.