Ankaranski občinski svet bo imel tudi občinskega svetnika iz vrst italijanske manjšine. Foto: BoBo
Ankaranski občinski svet bo imel tudi občinskega svetnika iz vrst italijanske manjšine. Foto: BoBo
Maria Poszonec
Nekdanja poslanka Marija Pozsonec je zdaj občinska svetnica v Lendavi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predstavnik italijanske skupnosti v izolskem občinskem svetu Silvano Sau je pojasnil, da je območje nove občine Ankaran, ki jo je ustanovilo ustavno sodišče, narodnostno mešano. Zato se bo občina Ankaran pridružila trem obalnim občinam - Kopru, Izoli in Piranu -, kjer občinskega predstavnika italijanska narodnost že ima.

Dolgoletni podžupan Izole ob tem opozarja na cel kup neodgovorjenih vprašanj, med drugim, ali bo ustanovljena ankaranska samoupravna skupnost italijanske narodnosti.

Prav tako ni znano, koliko pripadnikov italijanske skupnosti je vpisanih v posebni volilni imenik, ki je podlaga za volitve v svet skupnosti, pa tudi za kandidate za posebne sedeže v občinskem svetu in za izvolitev podžupana, ki je pripadnik italijanske skupnosti.

Po veljavnih statutih obalnih občin, kjer živi avtohtona italijanska skupnost, je eden izmed podžupanov pripadnik italijanske narodne skupnosti. "To je precej zajeten proceduralni zalogaj, zastavlja se še vrsta strokovnih vprašanj, na katera še ni bilo jasnega odgovora od vlade ali parlamenta," opozarja Sau.

Pripadniki italijanske narodne skupnosti imajo sicer v občinskih svetih iste pravice kot vsi drugi svetniki, s tem da morajo posebno pozornost nameniti vprašanjem, ki se konkretno tičejo razvoja in zaščite položaja italijanske skupnosti, še pojasnjuje Sau.

Če menijo, da je določen sklep ali ukrep v nasprotju z interesi italijanske narodnosti, lahko sprožijo postopek, v okviru katerega je treba pridobiti soglasje Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, ki skladno z ustavo skrbi za zagotavljanje pravic italijanske manjšine.

Sau je prepričan, da bi bila vloga njihovih predstavnikov še večja, če bi bila Slovenija bolj decentralizirana in bi imela pokrajine. V njih bi lahko pripadniki narodnosti bolj sodelovali pri temeljnih vprašanjih razvoja svojega območja ob upoštevanju zgodovinskih, kulturnih, demografskih in geografskih posebnosti.

Pet občin z madžarskimi svetniki
Podobno kot italijanska je tudi madžarska narodna skupnost organizirana v krovno Pomursko madžarsko samoupravno narodno skupnost s sedežem v Lendavi. Na občinski ravni pa madžarske samoupravne narodne skupnosti delujejo še v občinah Dobrovnik, Moravske Toplice, Šalovci in Hodoš.

V občinskem svetu v Lendavi sedita dva predstavnika madžarske narodnosti, ena izmed njih je tudi dolgoletna poslanka madžarske skupnosti Maria Pozsonec, ki je prav tako poudarila, da so predstavniki narodnosti v občinskem svetu odgovorni tako svoji narodni skupnosti kot tudi preostalim občanom.