Zadnji primer, ko so bili krajani slabo obveščeni o posegih in zaporah, je bila gradnja vodovoda, potrebnega za požarno varnost novega vrtca. Foto: Goran Rovan
Zadnji primer, ko so bili krajani slabo obveščeni o posegih in zaporah, je bila gradnja vodovoda, potrebnega za požarno varnost novega vrtca. Foto: Goran Rovan

Nekateri prebivalci Škofij se že nekaj časa sprašujejo, kakšne naložbe se izvajajo v njihovi krajevni skupnosti. Prepričani so, da o poteku niso pravočasno obveščeni. Te dni bi se morala končati dela na vodovodnem omrežju, a se še niso. Zaradi nakopičenih težav je odstopil podpredsednik krajevne skupnosti Miran Bavčar, ki je v zadnjem času nadomeščal odsotno predsednico Vlasto Vežnaver.

Bavčar je dejal, da je ignoranca do Krajevne skupnosti Škofije vse večja. Zadnji primer, ko so bili krajani slabo obveščeni o posegih in zaporah, je po njegovih besedah gradnja vodovoda, potrebnega za požarno varnost novega vrtca: "Preprosto pridejo, začnejo kopati, nihče nima pojma, kaj počnejo. Zjutraj te krajan vpraša, kaj počnejo, ti kot predsednik krajevne skupnosti lahko rečeš samo, da kopljejo cesto. Zakaj, pa že ne veš."

Investicije so, a je denar porabljen tudi neracionalno in zaletavo, pravi Bavčar. Cesto, ki je že dva meseca prekopana, so nazadnje krpali lani poleti. In tako še nekajkrat v preteklih letih: "To so pač tiste zaletavosti, ki pomenijo neučinkovitost dela, ne samo krajevne skupnosti, ampak celotne občine, ki pomenijo trošenje našega davkoplačevalskega denarja brez vsakega smisla. Samo z malo koordinacije, z malo razmišljanja, z malo dolgoročnega načrtovanja - ne za dvajset let, za pet let je že čisto v redu ali pa samo za eno leto - bi ga prihranili."

Na vprašanje, ali se jim primerjava z Ankaranom, ki od Kopra zadnja leta za kazen ne dobi niti centa, ne zdi pretirana, je član sveta Krajevne skupnosti Škofije Edmond Gašpar odgovoril, da je vzporednica povsem na mestu: "Govorim predvsem v tem smislu, da se na Škofijah ne moremo zadovoljiti z drobtinami, ki nam jih recimo pred volitvami vržejo v oči, in potem pozabijo na nas."

V koprski občini so očitke že zanikali. Trdijo, da so njihova vrata odprta za vse. Pravijo, da so bili v zadnjem mandatu najbolj navzoči prav na Škofijah, zato po njihovem mnenju težava tiči drugod, in ne v očitani neodzivnosti. Mestna občina Koper sicer prav zdaj na Škofijah končuje gradnjo novega vrtca, energetsko prenavlja starega, v prihodnje bo tako prenovila tudi staro, z azbestom grajeno šolo. Del Škofjotov pa še čaka na ureditev kanalizacije in varno pot v šolo.

Tjaša Škamperle, Radio Koper