Civilna iniciativa je zbrala 7.856 podpisov proti ukinitvi urgence v Mežiški dolini in jih predala ministrstvu za zdravje. Foto: BoBo
Civilna iniciativa je zbrala 7.856 podpisov proti ukinitvi urgence v Mežiški dolini in jih predala ministrstvu za zdravje. Foto: BoBo

Iniciativa je zbrane podpise pred petkovim zaključkom javne obravnave predloga pravilnika o službi nujne medicinske pomoči (NMP) poslala na ministrstvo za zdravje. Ministrstvo predstavnike Mežiške doline miri, češ da predlagani pravilnik ne poslabšuje oskrbe z NMP-jem v Mežiški dolini.

Predlog pravilnika o službi NMP-ja za Koroško namreč predvideva vzpostavitev urgentnega centra v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in enega satelitskega centra v Radljah ob Dravi. Na Ravnah na Koroškem, kjer zdaj deluje prehospitalna enota, pa je predviden reanimobil.

Zdravstvena stroka, lokalne skupnosti in gospodarstvo medtem načrtovano novo ureditev v Mežiški dolini, kjer primarno zdravstvo za okoli 27.000 prebivalcev zagotavlja Zdravstveni dom Ravne na Koroškem, razumejo kot poslabšanje stanja.

"V preteklosti je Mežiška dolina že marsikaj izgubila, a tokrat gre za življenja! Čutimo se dolžni boriti za vsakega med nami in mnogi smo pripravljeni iti tudi na ulice," je v dopisu ministrstvu v imenu civilne iniciative zapisala Marijana Kašnik.

Ministrstvo končuje predstavitve
Ministrstvo za zdravje je predlog pravilnika na Koroškem pojasnjevalo 14. maja, danes pa z obiskom Brežic in Novega mesta končuje predstavitve nove ureditve na terenu. Tudi Posavci napovedanih sprememb niso pričakali z navdušenjem in že napovedujejo, da bodo svoj prav skušali doseči po sodni poti.

Pravilnik o službi nujne medicinske pomoči namreč predvideva, da bo osrednje mesto urgentnega centra v Posavju le v Brežicah, slednji se bo tako združil z urgentnim centrom v Krškem. Občani Krškega pa so prepričani, da bi s tem bili v nijnih primerih prikrajšani za ustrezno zdravstveno varstvo.

Predstavniki ministrstva pa so prepričani, da so bojazni občanov neutemeljene, saj po njihovem mnenju s pravilnikom ne posegajo v pravice občanov. Upoštevali so namreč dejstvo, da je razdalja med Krškim in Brežicami le 14 kilometrov, skupno pa tam živi 50 tisoč prebivalcev, kar ustreza malo večjemu slovenskemu mestu. Vprašanje razpršenosti po podeželju pa nameravajo reševati s satelitskim centrom oziroma podružnico v Sevnici.

Predstavniki ministrstva tudi v Novem mestu
Predstavniki ministrstva pa so obiskali tudi splošno bolnišnico v Novem mestu, kjer bo končano še eno izmed državnih urgentnih središč. Pravilnik pa predivdeva tudi podružnico urgentnega centra v Črnomlju, v Metliki pa neprekinjeno zdravstveno varstvo ter reševalno vozilo. V Metliki bo ob vikendih odprta ambulanta, s čimer bo občanom dostopna medicinska pomoč na enaki ravni kot dosedaj.

Pomisleki tudi v Logatcu
Tudi v Logatcu imajo številne pomisleke in zvečer pripravljajo javno obravnavo na temo ohranitve ekipe NMP-ja.