Čas trajanja nadomestila za brezposelnost bo za vsakega posameznika odvisen od njegove zavarovalne dobe. Foto: BoBo
Čas trajanja nadomestila za brezposelnost bo za vsakega posameznika odvisen od njegove zavarovalne dobe. Foto: BoBo
Tehnikovi delavci ostali brez dela

Stečaj Splošnega gradbenega podjetja Tehnik se je začel 9. januarja. Stečajni upravitelj Matjaž Nanut se srečanja z delavci ni udeležil, saj se vsak dan pogovarja z naročniki in investitorji in preverja možnosti, da bi nekatere od približno 15 tekočih Tehnikovih projektov nadaljeval tudi v okviru stečajnega postopka. Tako med drugim potekajo pogovori z Zavodom RS za šport Planica o tem, da bi Tehnik do konca izpeljal prenovo letalnice.

Odvetnica Špela Flis je zato delavcem povedala, da obstaja velika verjetnost, da se bo stečajni upravitelj z nekaterimi delavci dogovoril za nadaljevanje zaposlitve. Trenutno je sicer prioriteta, da se zaposlenim čim prej vročijo odpovedi in se lahko tako čim prej prijavijo na zavod za zaposlovanje ter prejmejo nekaj sredstev iz jamstvenega sklada. "Prednostno rešujemo status delavcev," je poudarila.

Nadomestila verjetno marca
Območna služba Zavoda RS za zaposlovanje in Urada za delo Škofja Loka sta se na 150 novih brezposelnih pripravila, denarno nadomestilo lahko prvič pričakujejo 15. marca. Delavci lahko pričakujejo tudi nadomestila iz jamstvenega sklada, in sicer za dve neizplačani celi plači, plačilo za 20 dni januarja ter minimalno plačo za odpravnino. Tako delavci lahko pričakujejo od 1500 do 2000 evrov. Druge terjatve, kot so neplačane malice, prevoz na delo in regres, pa morajo delavci prijaviti v stečajnem postopku na kranjsko okrožno sodišče do 9. aprila.

Ko bodo delavci opravili vse potrebne postopke, bodo nekateri starejši na zavodu lahko počakali na upokojitev, mlajše pa čaka iskanje nove službe. Po besedah sekretarke gorenjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Romane Oman veliko večjih gradbenih podjetij na Gorenjskem ni več, zato bodo verjetno priložnost iskali pri manjših podjetnikih.

"Dobro, da agonija ni bila predolga"
Do prvih izplačil se lahko delavci po pomoč obrnejo tudi na center za socialno delo in na dobrodelne ustanove, ki so jim pomagale že v zadnjih mesecih, ko so bili brez plač. "Hiter stečaj je za delavce dober zato, da agonija ni bila predolga. Je bil pa za delavce hud šok. Odkar pomnijo, jim v 35 letih plača nikdar ni zamujala niti za en dan, potem pa je bilo kar čez noč vsega konec," je spomnila Omanova.

Tehnikovi delavci ostali brez dela