Lokalne novice
(5)

Dodaj v

Dolenjski Romi dobili svoj prostor za srečanja in svetovanje

Dobrodošlo je sodelovanje z drugimi zvezami Romov
10. julij 2013 ob 20:23
Novo mesto - MMC RTV SLO

Romska skupnost na jugovzhodu Slovenije je od danes bogatejša za svojo pisarno, s čimer je dobila prostor za srečevanje, načrtovanje in svetovanje, ki ga do zdaj v takšni obliki ni bilo.

Dušica Balažek, predsednica Zveze Romov za Dolenjsko, ki združuje romska društva z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja, je v imenu članov in predsedstva izrazila zadovoljstvo z novo pridobitvijo, ki je na Rozmanovi ulici št. 10 v Novem mestu. Dušica Balažek se je zahvalila Mestni občini Novo mesto, ki je zvezi omogočila uporabo prostora brez najemnine.

Dejala je tudi, da so v Zvezi Romov za Dolenjsko odprti in je dobrodošlo sodelovanje z drugimi zvezami Romov, ki delujejo v naši državi. "Verjamem, da imamo veliko skupnega in bomo s skupnimi močmi tudi na širšem področju rešili težave, ki v tem trenutku prevladujejo oz. se bodo še pojavljale," je povedala Dušica Balažek.

Zveza Romov za Dolenjsko si je ob svoji ustanovitvi zadala mnogo nalog, predvsem pa, da bo delovala na socialnem, šolskem in bivanjskem področju, kjer je največ težav, ter na področju kulture, ki krepi skupnost. V tem trenutku deluje brez sredstev, ki si jih je obetala od ministrstva za notranje zadeve, in vlaga veliko truda v iskanje dodatnih virov. V obnovo pisarne je Zveza vložila veliko ur lastnega, prostovoljnega dela, saj je bil prostor potreben temeljite prenove.

Stane Baluh, direktor Urada Vlade RS za narodnosti, ki se je udeležil slovesnega odprtja pisarne, je povedal, da bo urad v prihodnje imel večji vpliv pri samem kreiranju finančnih predpostavk in politik, ki so pomembne za Rome. "Država pa mora - in seveda urad - delati na državni ravni za reševanje zelo perečih bivanjskih razmer," je dejal Baluh.

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je nedavno sprejel osnutek strategije razvoja in urejanja odnosov z romsko skupnostjo. Po dopolnitvah bodo sprejeti konkretni dokumenti za reševanje tako stanovanjskih, komunalnih kot vseh drugih težav. Župan MO NM Alojzij Muhič je ob odprtju pisarne pozval k animiranju in vključevanju prebivalcev vseh romskih naselij in ne le nekaterih. K čemur bo tudi pripomogla pisarna Zveze Romov za Dolenjsko.

Bogdan Miklič
Prijavi napako
Komentarji
Olympic
# 10.07.2013 ob 20:39
Kako pa te romske skupine pripomorejo k reševanju problemov, ki jih povzročajo mlajši romi, če lahko vprašam? (Ali pa je morebiti to že sovražni govor?)
deltamix
# 11.07.2013 ob 12:37
In zakaj je bil brisan moj komentar, da eno prazno pisarno že imajo?
SkodaOctavia
# 11.07.2013 ob 15:13
A ne bi rajše prostore namenili nekomu,ki nima strehe nad glavo?!
roko_europe
# 11.07.2013 ob 12:27
Sem videl na eni od fotografij, da bo delovni čas vsako sredo od 12:00-14:00...

https://img.rtvslo.si/_up/upload/2013/07/
10/65010933_dsc_1406.jpg

To si bodo pa res močno prizadevali, da bodo reševali probleme!!!

In ker je omenjena pisarna brez najemnine in stroškov, katere najbrž krije občina,
se mi je porodila ideja, da bi še jaz moje najemniško stanovanje ponudil za tako delovanje
pisarne, itak me v njihovem delovnem času ni ker sem v službi, stroške pa bo poravnaval
nekdo drug oziroma občina ;)
deltamix
# 11.07.2013 ob 12:44
http://www.siol.net/novice/lokalne_novic
e/dolenjska_in_posavje/2011/09/novomeska
_pisarna_zveze_romov_slovenije_sameva.as
px
Kazalo