Slovesnost ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo na mejnem prehodu Obrežje-Bregana. Foto: BoBo
Slovesnost ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo na mejnem prehodu Obrežje-Bregana. Foto: BoBo
Carine na mejah se poslavljajo, ostajajo notranje carine. Foto: BoBo
Na meji ni več carinikov

Na mejnem prehodu Gruškovje oziroma na hrvaški strani tega prehoda v Maclju so ponoči zbrano množico nagovorili predstavniki obmejnih lokalnih skupnosti, ob bogatem kulturnem programu pa je dogajanje vrhunec doživelo s polnočnim ognjemetom in za tiste kraje tradicionalnim pokom ročnih možnarjev.

Ognjemet in pok možnarjev sta bila vrhunca nočne proslave, ki so jo ob vstopu Hrvaške v evropsko povezavo pripravili na mejnem prehodu Macelj. Tukaj je tako kot drugod po Hrvaškem opolnoči zadonela Oda radosti in tudi zaplapolala evropska zastava, zbrani – tudi župan obmejne občine Podlehnik Marko Maučič - pa so ob tem izrazili pričakovanje, da se bo že tako dobro sodelovanje med državama zdaj le še okrepilo.

Slovesno tudi na nekaterih drugih prehodih
Nekaj minut pred polnočjo je tudi načelnik policijske uprave Istarske Dragutin Cestar ob častni straži hrvaških in slovenskih policistov na prehodu Dragonja na drog dvignil evropsko zastavo, piranski župan Peter Bosman pa je za vstop Hrvaške v Evropsko unijo čestital županu sosednje občine Buje Ediju Andreašiću in mu podaril zastavo z 28 zvezdicami. Ob tem je dejal, da je vesel za nocojšnji zgodovinski dogodek, ki bo še bolj zbližal občini, ki že zdaj dobro sodelujeta.

Prvi mož istrske policije in direktor Policijske uprave Koper Dragutin Cestar in Danimir Rebec pa sta nato tik za slovenskim mejnim prehodom Dragonja (Kaštel) odkrila evropsko tablo. Ob sedmih zjutraj so se hrvaški mejni policisti preselili v prostore našega mejnega prehoda Dragonja, kjer bo odslej delovala skupna mejna kontrola.

"Naši policisti, ki se že usposabljajo za nadzor bodoče schengenske meje, bodo tako začeli pridobivati tiudi praktične izkušnje. Prepričan sem, da bo Hrvaška v dveh do treh letih že izpolnila vse kriterije za vstop v schengensko območje," je ob tem povedal Cestar in dodal, da bo promet skozi mejna prehoda Sečovlje in Dragonja tako potekal veliko hitreje. Točno opolnoči pa so po 22 letih svoje uniforme slekli hrvaški cariniki, s pročelja mejnega objekta so sneli tablo. Skupina italijanskih motoristov je bila prva, ki je mejni prehod prečkala "po novem".

Cariniki odhajajo, policisti ostajajo
Od polnoči tako na slovensko-hrvaški meji ni več carinske kontrole, ob prehodu meje potnikom ni več treba prijaviti gotovine, ni več nadzora nad prenosom hišnih živali, rastlin, živil in podobno. Carinski nadzor ostaja na mednarodnih letališčih in v pristaniščih, mogoč bo tudi na cestah v notranjosti države.

Na prehodih pa ostajajo policisti. Ponekod so hrvaški in slovenski organi združili preglede, vse skupaj pa pomeni, da bo prehod meje od zdaj hitrejši, a dokler Hrvaška ne vstopi v Schengen, prestop meje brez osebnih dokumentov ni mogoč.

A. S., Danijel Poslek (Radio Slovenija) in Eugenija Carl (TV Slovenija)

Na meji ni več carinikov