Pustni striček že krasi vstop na Vir pri Domžalah. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe Foto:
Pustni striček že krasi vstop na Vir pri Domžalah. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe Foto:
Vir pri Domžalah
Po tradiciji so bili na slovesnem odprtju kurenti, ki napovedujejo konec zime. Foto: Miro Štebe

Domžalski župan Toni Dragar je moral pod pritiski mafije prepustiti ključ oblasti veseli pustni druščini. Resnici na ljubo se župan ni prav dosti upiral, saj je občinska blagajna, kot je zatrdil, prazna, on pa se bo zdaj spočil in bo šel na dopust.

Mafija, ki jo ob pomoči številnih resornih ministrov vodi pustni župan, je že uvedla pustne zakone, ki med drugim pravijo: "Kdor na Viru ni za pusta, naj izseli se do avgusta!" Med zanimivejšimi zakoni moramo omeniti tistega, da je delo prepovedano, da ne bi delali napak. Natakarice v tamkajšnjih lokalih morajo biti pomanjkljivo oblečene, točiti pa morajo čez rob. Vsak gostinski lokal na Viru mora vsaj en dan prodajati vino po 3,5 €, predvsem pa se je treba na Viru zdaj veseliti in zabavati.

Že po tradiciji so postavitev Strička spremljale številne maškare in skupina kurentov, ki je že napovedovala, da se bo zima morala kmalu posloviti. Posebno pozornost so pritegovali častni gostje virskega karnevala, skupina uglednih politikov, ki so bili posebej za to priložnost oblečeni po želji mafijcev. Gostitelji so jih namreč povabili medse, da bi jim dali kakšen nasvet, kako napolniti mafijsko blagajno.

Člani virske pustne mafije pravijo, da bo priložnosti za bogatenje dovolj, saj bodo v času festivala pripravili celo vrsto zabavnih prireditev, osrednja pa bo v nedeljo, 10. februarja, ko se bo točno ob 14. uri in 23 sekund začel že 23. pustni sprevod po ulicah Vira. Tudi letos bodo v pustni povorki nastopile številne pustne maske in skupine. Organizatorji pravijo, da so tudi letos poskrbeli za nekaj presenečenj, verjamejo pa tudi, da bo tokrat njihov karneval še bolje obiskan kot v prejšnjih letih, saj so ponekod pustne prireditve zaradi krize odpovedali. Virski mafijci pravijo, da zanje ni krize in da bodo še boljši kot v prejšnjih letih. Glede na to, da je v prejšnjih letih njihov karneval obiskovalo po več kot 20.000 ljudi, jim lahko verjamemo, da svoj posel dobro obvladajo.

Že po običaju bodo na pepelnico pripravili pokop pusta in druge žalne zabave. Sežig pusta bo v torek, 12. februarja, ob 18. uri na virskem Saharskem hribu.

Miro Štebe, TV Slovenija