Srečanje ljubiteljev stare kmetijske tehnike. Foto: Miro Štebe
Srečanje ljubiteljev stare kmetijske tehnike. Foto: Miro Štebe
Srečanje ljubiteljev stare kmetijske tehnike
Srečanje ljubiteljev stare kmetijske tehnike. Foto: Miro Štebe

Letos so prizorišče pomaknili bolj pod grad Jable, za kar so od številnih obiskovalcev prejeli veliko pohval, saj je prizorišče zdaj precej bolj simpatično na pogled. Že po tradiciji so na srečanje pripeljali največ traktorjev, bilo jih je več kot v prejšnjih letih, med njimi pa je bilo nekaj prav častitljive starosti. Organizatorji so veseli, ker ugotavljajo, da zanimanje za staro kmetijsko tehniko vse bolj narašča, vse več je zbiralcev starih orodij in strojev in tudi obnove in vzdrževanje starih lepotcev je vse bolj strokovno in kakovostno. Včasih je precej slovenskih starih kmetijskih strojev končalo v rokah zbiralcev iz tujine, zdaj pa že tudi naši zbiralci kupujejo staro kmečko orodje v drugih državah.

Že po običaju so na srečanju pripravili traktorsko parado in predstavili delo s stacionarnimi kmetijskimi orodji - mlačev z mlatilnico, ročno košnjo, stiskanje olja itn. Sledila je promocijska vožnja starodobnih vozil: cestnih, terenskih, tovornih, vojaških, motociklov in drugih. Predstavili so tudi vprežna orodja in stroje, vozove in ročno kmetijsko orodje, strokovne žirije pa so ocenjevale razstavljeno orodje in nazadnje podelile priznanja in nagrade udeležencem srečanja. Priznanja so podelili tudi najboljšim tekmovalcem v spretnostni vožnji.

Srečanje je priložnost, da se ljubitelji stare kmetijske tehnike spoznajo med seboj, si izmenjajo izkušnje in se dogovorijo za naslednje dejavnosti. Srečanje v Jablah je eno največjih tovrstnih srečanj v našem delu Evrope. Čeprav je dobro obiskano, razstavljavci, ki so že obiskali podobne prireditve v tujini, ugotavljajo, da tam marsikje znajo zanimanje ljudi za staro kmetijsko tehniko bolje izkoristiti. Ponekod s takimi razstavami dobesedno živijo mesta, v katerih srečanja potekajo. Pritegnejo veliko obiskovalcev, tudi tujcev in z boljšo promocijo bolje ozaveščajo lastnike starega kmetijskega orodja s tem, kako pomembno je varovati tehnično dediščino naših prednikov.