Goriško
(3)

Poudarki

  • Kot pojasnjujejo na ministrstvu za okolje in prostor, gre za prvi tovrstni projekt v finančni perspektivi 2014-2020.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Skocjanske jame
Del sredstev bo namenjen tudi izgradnji kanalizacijskega omrežja, s čimer bodo uredili odvajanje fekalnih voda nad Škocjanskimi jamami. Foto: AP

Dodaj v

2,4 milijona evropskih sredstev za ohranjanje biotske raznovrstnosti na Krasu

Vodilni partner v projektu je Javni zavod Park Škocjanske jame
18. avgust 2017 ob 18:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vladna služba za razvoj in kohezijsko politiko je izdala odločitev o podpori projektu za ohranjanje biotske raznovrstnosti na Krasu. V okviru projekta, za katerega bo namenjenih 2,4 milijona evrov evropskih sredstev, nameravajo vzpostaviti mirne cone na traviščih, izgraditi kanalizacijsko omrežje in izolirati daljnovode.

Vodilni partner v projektu je Javni zavod Park Škocjanske jame. Preostali projektni partnerji, odgovorni za posamezne sklope, so še Zavod RS za varstvo narave, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Elektro Primorska, Občina Divača in Kmetijsko-gozdarski zavod Nova Gorica pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije. Celoten projekt je vreden skoraj tri milijone evrov.

Cilj projekta je ohraniti biotsko raznovrstnost na območju Krasa za prihodnje rodove. V okviru projekta bodo tako izvedli odkup zemljišč in sklenili pogodbe o varstvu narave z namenom vzpostavitve mirnih con na območjih kraških travišč, kjer živijo pomembne vrste ptic in metuljev. S tem bi preprečili neustrezno rabo zemljišč ter zmanjšali negativne posledice prisotnosti človeka na teh območjih, pojasnjuje vladna služba.

Z izgradnjo kanalizacijskega omrežja v naseljih Škocjan, Matavun in Betanja s priključitvijo na ustrezne čistilne naprave naj bi uredili odvajanje fekalnih voda nad Škocjanskimi jamami. Da bi preprečili pogine ptic, je predvidena izolacija izbranih stebrov srednjenapetostnih daljnovodov, za prehod dvoživk ob cestah načrtujejo koridorje, za identifikacijo ptic in spremljanje Divaške jame pa mobilno aplikacijo.

Prvi projekt za izboljšanje življenja v Naturi 2000
Kot pojasnjujejo na ministrstvu za okolje in prostor, gre za prvi tovrstni projekt v finančni perspektivi 2014–2020, ki bo namenjen izboljšanju stanja evropsko pomembnih vrst in habitatnih tipov na izbranih območjih Nature 2000. Za to območje je v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj v tej perspektivi namenjenih 40 milijonov evrov evropskih sredstev.

Natura 2000 je po navedbah omenjene vladne službe evropsko omrežje posebnih varstvenih območij, ki so jih določile države članice EU-ja. Omrežje Natura 2000 in druga zavarovana območja so skoraj v vseh slovenskih občinah, na zahodu Slovenije se razprostirajo na 42 odstotkih ozemlja, na vzhodu pa na 35 odstotkih.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
ma dej
# 19.08.2017 ob 11:54
podobna zadeva kot triglavski park zaščitiš pol si pa pečen
bori
# 19.08.2017 ob 10:31
2,4 milijona evropskih sredstev za ohranjanje biotske raznovrstnosti na Krasu

Hmm.. lahko bi vetrnico pri cerkvici postavili.. in spodaj hidroelektrarno.. to bi turiste še bolj privabilo..
presenečen
# 19.08.2017 ob 08:22
Ta Kras vsi tako hvalijo in opevajo, v resnici pa je to zelo degradirano okolje: redke so ohranjene stare vasi, večina povsem pozidane s hišami iz osemdesetih..
Kazalo