Foto: Miloš Batistuta
Foto: Miloš Batistuta

Dve desetletji po katastrofalnem dogodku je vas prenovljena, vendar po besedah domačinov nikoli več ne bo taka kot pred tragično nesrečo.

Zgradili so 12 novih stanovanjskih hiš, ki so jih lastniki postavili na drugih lokacijah kot pred plazom. "Država se je odzvala tako, kot se še ni doslej. Domačini so zadovoljni s tem, kar so dobili in kako se je obnovila vas," je povedal predsednik krajevne skupnosti Log pod Mangartom Igor Černuta, k je v plazu izgubil oba starša.

Domačini se ne počutijo ogroženi zaradi možnosti novih plazov, zavedajo pa se tveganja. "Vprašanje, ali bi se tak dogodek lahko sploh ponovil. V vseh 20 letih po zemeljskem plazu se alarmni sistem ni sprožil niti enkrat. Takrat je prišlo pač do nesrečnega spleta okoliščin, zaradi dolgotrajnega deževja in razmočenega terena se je sprožil murasti tok in povzročil tragedijo. Za naslednji zemeljski plaz in z njim murasti tok pa bodo morali biti ustvarjeni vsaj podobni pogoji, kot so bili pred 20 leti," še pravi Černuta.

Sorodna novica Mineva 20 let od uničujočega plazu v Logu pod Mangartom

Log pod Mangartom se je v 20 letih močno spremenil, veliko se je spremenilo na bolje, predvsem pa domačini upajo, da se je spremenilo tako, da se taka tragedija ne ponovi nikoli več, je povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Za obnovo že več kot 26 milijonov evrov

Po podatkih ministrstva za okolje in prostor so v dvajsetih letih za odpravo posledic in sanacijo škode po plazu namenili 26,4 milijona evrov iz državnega proračuna. Ocenjeni obseg še potrebnih sredstev za dokončanje vseh, z lokacijskim načrtom opredeljenih ureditev, znaša pet milijonov evrov.

Dva dni prej prvi plaz

Prvi plaz se je v kraj na približno 1600 metrih nadmorske višine sprožil dva dni pred usodnim plazom, a ni dosegel naselja. 17. novembra pa se je sprožil nov plaz na območju Stož v bližini Mangartske planine ter v nekaj minutah dosegel štiri kilometre oddaljeno naselje. Okoli 1,5 milijona kubičnih metrov materiala, pretvorjenega v drobirski tok, je tako novembra 2000 potovalo po strugah potokov Mangartski potok in Predelica s hitrostjo približno 30 kilometrov na uro ter popolnoma uničilo šest hiš, dva mostova, zasulo hidroelektrarno, uničilo in poškodovalo infrastrukturo, terjalo pa je tudi sedem smrtnih žrtev.

20 let od plazu v Logu pod Mangrtom