Center šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno ima prostore v prenovljenem nekdanjem dijaškem domu. (fotografija je simbolična) Foto: Reuters
Center šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno ima prostore v prenovljenem nekdanjem dijaškem domu. (fotografija je simbolična) Foto: Reuters

Enega, ki sicer deluje že več kot leto dni, so v sredo uradno odprli v Cerknem. Center šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno ima prostore v prenovljenem nekdanjem dijaškem domu. V njem je 62 postelj. Lani ga je obiskalo 1.600 gostov, predvsem osnovnošolcev.

"Na začetku je bilo načrtovano, da bo Cerkno, tako kot na splošno, bolj znano po smučarski in plavalni šoli, ampak nam je na srečo uspelo razviti tudi nekaj programov s kulturno-naravoslovnimi vsebinami, ki so povezane z lokalno skupnostjo," je dejal vodja centra Domen Uršič.

Razvijajo tudi projektna tedna Sobivanje v različnosti in Trajnostno v 21. stoletje ter konce tedna za nadarjene s poudarkom na gledališču. V. d. direktorice Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Alenka Kovšca je priznala, da bi dom v Cerknem potreboval kakšno kadrovsko okrepitev, o prednostih šole v naravi pa: "Ker se vse dogaja zunaj, se dogaja spontano, bolj ponotranjajo to, bolj doživljajo. Kar doživljaš z vsemi čuti, si tudi zapomniš laže. Mi odigramo tudi zelo pomembno socialno vlogo. Tukaj doživijo drug drugega na poseben način. Tudi učitelji jih doživljajo na poseben način. Velikokrat se nam zgodi, da otroci, ki so v šoli velik problem, tukaj niso noben problem."

Celotna obnova večnamenskega objekta, v katerem je tudi CŠOD Cerkno, je sicer stala približno dva milijona in 300 tisoč evrov.