Ministrica za zdravje je v sklopu vladnega obiska Goriške obiskala oddelek novogoriške bolnišnice za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora, kjer je obljubila novo stavbo za oddelek. Foto: Mojca Dumančič
Ministrica za zdravje je v sklopu vladnega obiska Goriške obiskala oddelek novogoriške bolnišnice za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora, kjer je obljubila novo stavbo za oddelek. Foto: Mojca Dumančič
Vlada odkriva gospodarske priložnosti goriške regije
Vlada obiskala Goriško

Obisk Goriške je vlada začela z delovnim posvetom v vipavskem dvorcu Lanthieri, kjer je Cerar po posvetu dejal, da je Goriška nadpovprečno razvita regija in da je dober primer, kako je mogoče napredovati s sodelovanjem. Cerar je ocenil, da imajo na Goriškem veliko potenciala zlasti v turizmu, gospodarstvu in kulturi.

Ob tem je poudaril obnovo žičnic na Kaninu, kjer je vladi v sodelovanju z občino uspelo s 5,5 milijona evrov obnoviti žičnico in s tem obuditi smučarski turizem. Dodal je, da so v zadnjih dveh letih v infrastrukturo na Goriškem vložili okoli 10 milijonov evrov, letos in v prihodnjem letu nameravajo vložili še 30 milijonov v cestno in druge oblike infrastrukture.

Turistični delavci jezni na birokracijo
Premer se je z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom udeležil tudi okrogle mize o potencialih in izzivih za turizem. Počivalšek je napovedal, da se turističnim ponudnikom že v letošnjem letu obetajo marsikatere novosti.
Na področju turizma pripravljajo sveženj nove oz. prenovljene zakonodaje, med katero je Počivalšek na prvo mesto postavil zakon o spodbujanju razvoja turizma, zakon o gostinstvu, zakon o Kobilarni Lipica ter pravilnika o kategorizaciji nastanitvenih obratov in o minimalnih tehničnih pogojih.

Udeleženci okrogle mize so na predstavnika vlade naslovili tudi nekaj kritičnih pripomb. Direktorja lokalne turistične organizacije Bovec Janka Humarja motijo "nesmisli", kot so obvezna registracija kajakov in supov ter prepoved gorskega kolesarjenja v Triglavskem narodnem parku. Adis Hrovat iz družbe Soča Rafting pa je zakonodajalcem očital, da s pravilniki omejujejo podjetniško delo pri adrenalinskih športih, medtem ko je tujcem dovoljeno vse.

Župani si želijo regij
Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj je opravila ogled dveh projektov, ki sta uspešno kandidirala za nepovratna sredstva, in sicer kolesarsko stezo proti Posočju in fotovoltaično elektrarno na protihrupni ograji - GOLEA. Ob tem je poudarila, da je bilo v goriški regiji v zadnjem desetletju sofinanciranih nekaj več kot 270 projektov v skupni vrednosti več kot 230 milijonov evrov.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je sestal z župani regije, s katerimi so se pogovarjali o reorganizaciji, pri čemer Koprivnikar zagovarja sodelovanje občin pri ustanavljanju skupnih medobčinskih uprav. Župani so, tako Koprivnikar, opozorili na potrebo po regijah, ki jih minister sicer zagovarja, a šele ko bodo uspešno določili vse pristojnosti regij.

Severnoprimorska ali goriška statistična regija pokriva 2.325 kvadratnih kilometrov veliko območje, na katerem je 13 občin, v regiji pa živi 117.931 prebivalcev. Bruto domači proizvod goriške statistične regije predstavlja pet odstotkov celotnega slovenskega BDP-ja. Čeprav gre za drugo najredkeje poseljeno regijo v državi, ki ima negativni naravni prirast, je stopnja delovno aktivnih prebivalcev Goriške višja od slovenskega povprečja in po navedbah urada za komuniciranje znaša 57,2.

Vlada odkriva gospodarske priložnosti goriške regije
Vlada obiskala Goriško