V Tolminu je poglavitna turistična sezona poleti. Foto: MMC RTV SLO
V Tolminu je poglavitna turistična sezona poleti. Foto: MMC RTV SLO

Edini tolminski hotel, tik poleg Coroninijeve graščine, kjer domuje tolminski muzej, ima dolgo zgodovino. V njem so leta 2005 odprli celo manjšo igralnico, a ne za dolgo. Pozneje je Slavko Mikolič iz družbe Viago, v kateri so imeli leta 2014 10.000 evrov čistega dobička, poskusil srečo s fitnesom, imel celo trgovino z oblačili, na oknih še vedno oglašuje odkup vozil, nazadnje pa je odprl še pivske terme. Te bo vodil še naprej. "Se pravi vsaj do septembra jih jaz vodim kot direktor. Začasno sem še direktor v firmi, tako da urejam vse," je povedal za Radio Slovenija.

Kupca do septembra, ko bo tudi primopredaja, ne želi razkriti. Neuradno smo izvedeli, da se je za nakup zanimalo eno izmed domačih, tolminskih podjetij, a se še vedno le ugiba o tem, kdo ga je resnično kupil. Poleg osnovne cene 290.000 evrov je moral zaradi neodplačanih dolgov prejšnjega lastnika zanj odšteti še precej več, dober milijon evrov.
Hotel Krn so sicer zaradi prijav, da gostov ne prijavljajo, pa tudi drugih kršitev večkrat obiskali pristojni organi, ne ravno spodbudni so tudi komentarji gostov na raznih spletnih forumih. Zdaj si Tolminci obetajo boljše čase, saj hotelske prenočitve predstavljajo le šest odstotkov vseh prenočitev na območju tolminske in kobariške občine.

Slaba je tudi zasedenost hotelov. "Podatki kažejo, da je naša zasedenost šele okoli osemodstotna. Ocenjujemo pa, da bi v našem območju, kjer imam resda samo poletno sezono - od pomladi do jeseni - lahko dosegli nekje do 25-odstotno zasedenost hotela," je povedala Mateja Leban, vršilka dolžnosti LTO Sotočje.

Hotel Krn s 110 posteljami je sicer edini v Tolminu, ki lahko sprejme cel avtobus gostov, drugi največji - hotel Hvala v Kobaridu - ima 61 ležišč.