Tekmovalec je s prižemami moral premagati 30-metrsko razdaljo na vrvi Foto: Miro Štebe
Tekmovalec je s prižemami moral premagati 30-metrsko razdaljo na vrvi Foto: Miro Štebe
Jamarji so tekmovali v plezanju s prižemami po vrvi. Foto: Miro Štebe

Namesto že tradicionalnega plezanja na najvišjo stavbo v občini - silos za žito na Viru pri Domžalah, ko so morali v preteklih letih premagati po 45 metrov višine - so letos tekmovali po pravilih mednarodnega tekmovanja Planet Earth, v katerem se merijo jamarji z vsega sveta. Čeprav za gledalce tokratno tekmovanje, ki so ga pripravili pri Jamarskem domu na Gorjuši, ni bilo tako privlačno kot vratolomno plezanje na silos, je tekmovanje od jamarjev zahtevalo veliko energije, predvsem pa znanja.

V primerjavi s prejšnjimi leti, ko je moral tekmovalec sam čim hitreje preplezati zahtevano višino, so bili zdaj pomembni tudi tekmovalčevi partnerji. Tekmovali so namreč v skupinah. Tekmovalec je s prižemami moral premagati 30-metrsko razdaljo na vrvi, en pomočnik pred njim mu je prek sistema škripčevja podajal vrv, drugi za njim pa je vrv "pospravljal", tako da se ni krotovičila. Rezultat je bil tako plod kar najbolj usklajenega skupinskega dela. Rezultate najboljših bodo posredovali mednarodni jamarski organizaciji in tekmovalni žiriji v Bolgariji.

Tekmovanja, ki je bilo tudi dobra priložnost za druženje med jamarji in njihovimi privrženci, so se udeležili tudi nekateri tekmovalci iz drugih jamarskih društev. Vsi so poudarjali, da je bilo tekmovanje dober trening za spuste v jame.

V sklopu občinskega praznika bodo domžalski jamarji prihodnji petek pripravili dan odprtih vrat Železne jame, med katerim bodo brezplačno vodili po jami. Obiskovalci pa si vedno lahko ogledajo tudi jamarski muzej v Jamarskem domu na Gorjuši.

Miro Štebe, Televizija Slovenija