Vodenje bošnjaških kulturnih društev v Sloveniji vse bolj prevzemajo mladi, ki so že rojeni ali odrasli v Sloveniji. Eden izmed njih je Damir Karagić (na sliki). Foto: Admir Baltić
Vodenje bošnjaških kulturnih društev v Sloveniji vse bolj prevzemajo mladi, ki so že rojeni ali odrasli v Sloveniji. Eden izmed njih je Damir Karagić (na sliki). Foto: Admir Baltić

»Izmed mojih vrstnikov, s katerimi sem skupaj hodil v šolo, nas je na Jesenicah ostala morda polovica. Polovica se jih je izselila v razne kraje, bodisi v večja mesta v Sloveniji bodisi v Evropsko unijo«

Damir Karagić
false
Utrinek s 17. srečanja bošnjaških kulturnih društev na Jesenicah. Foto: Blaž Mlinar
false
Na 17. srečanju bošnjaških kulturnih društev na Jesenicah se je na odru zvrstilo več kot 150 plesalcev in plesalk. Foto: Blaž Mlinar
NaGlas!

Kulturno in športno društvo Bošnjakov Biser z Jesenic je bilo ustanovljeno pred 23 leti. V dobrih dveh desetletjih obstoja društva je bilo vanj včlanjenih 1.500 jeseniških Bošnjakov. To predstavlja skoraj polovico vseh Bošnjakov, ki so v preteklih dveh desetletjih živeli na Jesenicah oziroma tam še vedno živijo.

Kako pritegniti mlade v društva in kaj jim ponuditi, da ostanejo - v društvu in na Jesenicah - v oddaji NaGlas! vsak drugi torek na prvem programu TVS, spodaj ali v arhivu MMC-ja.

Lani oktobra je vodenje društva prevzel 38-letni Damir Karagić. Tako je Biser iz rok starejše priseljene generacije prišel v roke mladih ljudi, ki so bili že rojeni oziroma so odrasli v Sloveniji. Karagić pri načrtih za prihodnost izpostavi dva pomembna cilja: »Najprej moramo pridobiti status društva v javnem interesu na področju kulture, ker to veliko pomeni za samo društvo, zmanjšuje stroške in prinaša druge ugodnosti. Drugič, poskrbeti moramo, da ti prostori, ki jih imamo zdaj že več kot deset let, ostanejo tudi prihodnjim generacijam.«

Odlična infrastruktura
Prostorska stiska je pogost problem večine bošnjaških kulturnih društev v Sloveniji. V Biseru na Jesenicah pa s ponosom povejo, da te težave nimajo. V sodelovanju z občino Jesenice so na Ledarski 4, tik ob veliki dvorani Podmežakla, uredili lep kulturni center.
Dvorana z odrom
Karagić našteje, kaj vse so z obilico prostovoljnega dela in s podporo donatorjev naredili v nekoč zapuščenem pritličju objekta na Ledarski: »Imamo dve garderobi, moško in žensko, skladišče, pisarno, kuhinjo in seveda dvorano z odrom, ki lahko sprejme od 200 do 300 obiskovalcev, odvisno za kakšne dogodke gre.« V teh prostorih redno potekajo vaje folklornih skupin in glasbenega orkestra ter druženja članov društva Biser.

Pomanjkanje mladih izobražencev
Kljub odlični infrastrukturi in številnemu članstvu pa v društvu vendarle čutijo problem izseljevanja mladih ljudi, ki odhajajo z Jesenic iskat zaposlitev. »Izmed mojih vrstnikov, s katerimi sem skupaj hodil v šolo, nas je na Jesenicah ostala morda polovica. Polovica se jih je izselila v razne kraje, bodisi v večja mesta v Sloveniji bodisi v Evropsko unijo« pove Karagić, ki se tudi sam vozi na delo v Kranj.

Jeseničani odhajajo v Celovec
Bošnjaki z Jesenic se največ izseljujejo v bližnji Celovec in Beljak na avstrijskem Koroškem. Veliko pa jih tudi odide na študij v Ljubljano, kjer potem tudi ostanejo. Prav pomanjkanje mladih izobražencev Karagić izpostavi kot največji izziv za društvo Biser v prihodnosti.

Festival bošnjaške ljubiteljske kulture
Pa vendar, slabim gospodarskim kazalcem in demografskim spremembam navkljub, društvo Biser uspešno izvaja tudi večje projekte, kot je, recimo, Srečanje bošnjaških kulturnih društev Slovenije. Gre za svojevrsten festival ljubiteljske kulture z bošnjaškim predznakom v Sloveniji. Letos so imeli že 17. srečanje zaporedoma. Na prireditvi, ki jo podpira tudi Javni sklad za kulturne dejavnosti RS-a, je nastopilo več kot 150 otrok, mladih in malo manj mladih plesalcev in plesalk.

Nastopilo osem kulturnih društev
S svojimi folklornimi skupinami so se poleg domačinov društva Biser predstavila bošnjaška kulturna društva Sevdah iz Ljubljane, Sandžak iz Kamnika, Izvor iz Kranja, BMKD iz Velenja in Zagorski biser iz Zagorja ob Savi. Iz sosednjega Celovca je prišlo še bošnjaško kulturno društvo Safir. Posebni gostje so bili Makedonsko kulturno društvo Ilinden z Jesenic.

Avdić ljubljenec množic
Za pevski del programa sta poskrbeli mladi Sandra Ponjević in Lejla Horozović, ki sta izvedli nekaj izbranih sevdalink, tradicionalnih bosanskih ljubezenskih pesmi. Glavna zvezda večera pa je bil povezovalec programa, popularni radijski in televizijski voditelj Denis Avdić.

»Izmed mojih vrstnikov, s katerimi sem skupaj hodil v šolo, nas je na Jesenicah ostala morda polovica. Polovica se jih je izselila v razne kraje, bodisi v večja mesta v Sloveniji bodisi v Evropsko unijo«

Damir Karagić
NaGlas!