V sečoveljskih in strunjanskih solinah je letošnji pridelek odplaknil dež. Foto: BoBo
V sečoveljskih in strunjanskih solinah je letošnji pridelek odplaknil dež. Foto: BoBo
Dež odplaknil sol

V sečoveljskih in strunjanskih solinah je letošnji pridelek odplaknil dež. Izparilni bazeni se vsak dan polnijo s sladko vodo, namesto da bi ob njih v tem letnem času rasli beli kupi soli. Potem ko je v torek popoldne in v noči na sredo padlo več kot osem litrov dežja na kvadratni meter, bodo morali solinarji letos že tretjič izprazniti vse bazene in jih spet napolniti z morsko vodo.

Pridelovanje soli je povsem odvisno od vremena. Solinarji pravijo, da na lastni koži občutijo podnebne spremembe in vremenske napovedi spremljajo z bojaznijo. Upajo sicer, da bosta vsaj avgust in september topla in suha, s čimer bi delno rešili sezono.

V podjetju Soline v povprečju na leto pridelajo 2.500 ton soli, a danes nimajo še niti kilograma, je povedal direktor Klavdij Godnič: "Če bo dvajset dni sonca, in to brez dežja, v avgustu, potem lahko pričakujmo konec avgusta nekaj soli. Vendar, jasno, nihče ne more napovedati, kakšen bo avgust. Vsak solinar pravi, da mora imeti zalogo za dve leti, tako tudi mi. Mi imamo zalogo za leti 2014 in 2015. Če se bo leta 2015 ponovilo tako leto kot letos, potem se za Soline pišejo težki časi. Tako rekoč bomo prenehali poslovati."

Zaradi slabega vremena manj obiskovalcev
Slabo vreme se pozna tudi pri obisku parka, ki ga je lani obiskalo 55 tisoč ljudi. "Imamo bistveno, bistveno manj obiskovalcev samega parka in lani odprtih term, ker je pogoj za poslovanje term sončno vreme," pravi Godnič.

Upad obiska občutijo tudi v okrepčevalnici Fioret v osrčju solin. To že drugo leto upravlja Edvin Maršič: "Število gostov je definitivno manjše kot lani. Sam obisk solin je manj zanimiv, ker ne vidijo pridelave soli, ki je v tem času najbolj fascinantna. Ljudje hodijo ravno zato, da vidijo to, da poskusijo to sol potem v naši okrepčevalnici."

Letos je manj skupinskih obiskov, več je posameznikov. Med njimi je največ Skandinavcev, manj pa je Italijanov in domačih gostov.

Matej Rodela, Radio Koper

Dež odplaknil sol