Lokalne novice

Poudarki

 • DESET PREDSTAVLJENIH PROJEKTOV:
 • NUK II
 • Center za razvoj znanosti
 • Potniški center Ljubljana
 • Sodna stavba
 • SNG Drama Ljubljana
 • Prirodoslovni muzej Slovenije
 • Umetniške akademije
 • Upravno središče RS in Mestne občine Ljubljana
 • Ministrstva na Dunajski cesti
 • Centralni zavod za izvajanje kazni
Območje NUK-a II je danes območje parkirišča, pred leti so tukaj naleteli tudi na veliko arheoloških najdb. Foto: ZVKDS
Manifest
Del projekta je tudi manifest, ki je plod sodelovanja študentov in mentorjev. V njem je med drugim zapisano, da se morata oblast in državna uprava zavzemati za državotvorno arhitekturo, da bi se morala stroka zavzemati za uveljavitev kakovostne državotvorne arhitekture, vodstvo pa, da bi se taka arhitektura gradila. Foto: Društvo arhitektov Ljubljane

Ko se ozremo na neizvedene državotvorne arhitekturne projekte v prestolnici

Akcija Vizije so poteka 13. leto zapored
5. november 2018 ob 14:51,
zadnji poseg: 6. november 2018 ob 09:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

NUK II in Center za razvoj znanosti sta le dva izmed desetih neuresničenih projektov, predstavljenih na arhitekturni razstavi Vizije so 13 Ljubljana kot prestolnica neizvedeno, ki odpira vprašanje prestolnice v luči neizvedenih državotvornih projektov.

V galeriji Kresija, kjer drevi odpirajo razstavo Vizije so 13 Ljubljana kot prestolnica neizvedeno, so med drugim zapisali, da je arhitektura, ki jo gradi država, njeno ogledalo, odsev njenih vrednot. Arhitektura državotvornih stavb predstavlja kulturo države, njeno zgodovino, odraža pa tudi vizijo prihodnosti. Razstavo je pripravilo Društvo arhitektov Ljubljane (DAL) v sodelovanju s študenti in mentorji Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.

Pravzaprav je Ljubljana prestolnica šele zadnjih slabih 30 let, zato skozi zgodovino na tej ravni ni dovolj razvijala svoje identitete. Mesto še danes nima razvitega značaja prestolnice z ustreznimi stavbami za državne protokole, ministrstva, upravne stavbe, fakultete, muzeje, znanstvena središča, narodno knjižnico in druge. Za nekatere od naštetih sicer že obstajajo projekti, vendar ostajajo neizvedeni.

O pomenu in prepoznavnosti teh objektov
Somentorica in sokustosinja Kristina Dešman je povedala, da je postavitev razdeljena v štiri tematske sklope. V prvem je predstavljena raziskava o pomenu in prepoznavnosti državotvornih objektov v Ljubljani, ki so jo opravili študentje Fakultete za arhitekturo. Ti so vprašanja naslovili tako na politične stranke in posameznike kot tudi na stroko.

Kako daleč je kateri projekt?
Kot drugi sklop sledi časovnica, na kateri je predstavljena deseterica projektov z vsemi stopnjami, ki so jih do sedaj prešli. To so poleg NUK-a II in Centra za razvoj znanosti še Potniški center Ljubljana, Sodna stavba, SNG Drama Ljubljana, Prirodoslovni muzej Slovenije, Umetniške akademije, Upravno središče RS in Mestne občine Ljubljana, Ministrstva na Dunajski cesti in Centralni zavod za izvajanje kazni.

Predstavitve lokacij in vizij zanje
Videoprojekcije lokacij, kamor naj bi bile predstavljene arhitekture umeščene, in njihove dejanske fotografije so tretji sklop postavitve. Vizije študentov, tako pozitivne, kako bi Ljubljana lahko bila prestolnica, kot tudi negativne, kaj bo, če bodo stvari šle v smer, kot gredo danes, pa predstavljajo zadnji del razstave.

Manifest študentov in mentorjev
Projekt Vizije so 13 Ljubljana kot prestolnica – neizvedeno pa prinaša tudi manifest, ki je plod sodelovanja študentov in mentorjev. V njem je med drugim zapisano, da se morata oblast in državna uprava zavzemati za državotvorno arhitekturo, da bi se morala stroka zavzemati za uveljavitev kakovostne državotvorne arhitekture, vodstvo pa se mora zavzemati, da bi se arhitekturni projekti zanjo tudi izvedlo.

Izgradnja natečajnih objektov, ki so programsko in funkcijsko pomembni za prestolnico in za državo, je še ena izmed postavk, za katere se zavzemajo avtorji manifesta. Kot so zapisali, so neizvedeni državotvorni objekti še vedno aktualni. Vendar bi morali narediti oceno in preveriti, kateri izmed njih so še vedno ustrezni in katere zares potrebujemo, so še dodali avtorji manifesta.

Opozarjanje na prezrta poglavja
Društvo arhitektov Ljubljane s serijo razstav Vizije so odpira pereča vprašanja urejanja mesta in opozarja na prezrta poglavja problematike prostorskega razvoja prestolnice. Ideja serije je tudi predlagati in v razmislek ponuditi smernice in predloge za oblikovanje oziroma nadaljnji razvoj posameznih urbanih ambientov.

Razstava, ki jo v galeriji Kresija odpirajo drevi ob 18. uri, bo na ogled do 18. novembra. V galeriji 14. novembra prav tako ob 18. uri ob razstavi organizirajo še okroglo mizo.

VIDEO
Vizije so 13 – Ljubljana kot prestolnica – neizvedeno
P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Vongobongo
# 05.11.2018 ob 17:02
Zakaj pa ni opisano , kje se je zataknilo pri teh projektih????
Sklonjen
# 05.11.2018 ob 16:36
Ko se ozremo na neizvedene državotvorne arhitekturne projekte v prestolnici

Takrat ugotovimo realno vrednost župana Jankovića z nadimkom mr. 10%!
Vongobongo
# 05.11.2018 ob 20:51
Sklonjen

Sam ce pa je Logarjev program porazen , kako ga naj clovek voli???

Pa se zelo podoben programu kandidata Levice ;)
shark77
# 06.11.2018 ob 17:02
Bežigrajski stadion? Ustaviti izsiljevanje Fondovcev.., navsezadnje je bil stadion tam pred bloki.
Buldog
# 06.11.2018 ob 00:56
@Sklonjen
05.11.2018 ob 19:18

Na vse te anomalije že dlje časa opozarja prav kandidat za župana glavnega mesta, vendar moči za ukrepanju kljub znanju ni imel. Čas bi zato bil, da si Ljubljana opere svojo čast in izkoristi priložnost, ki se ji ponuja z Anžetom Logarjem.


Bodi bolj konkreten, z argumenti na plano, kako naj bi po tvoje župan ukrepal pri državnih projektih?? Večina omenjenih projektov je državnih projektov, kar pomeni, da o njih ne odloča župan. Torej povej, kako naj bi župan ukrepal?

Ta mož je vrhunsko opravil svoje delo in dokazal svojo kapaciteto ter integriteto, ki je primerljiva z enem velikih mož na tej poziciji, spoštovanim Ivanom Hribarjem!


Se strinjam, da je vrhunsko opravil svoje delo pri raziskovanju bančne luknje, in sicer tako, da je vse desne bančnike, ki so bili celo bolj odgovorni za bančno luknjo, pustil pri miru.
vranek
# 05.11.2018 ob 16:57
Vsi vi skodozeljnezi! !! Avtobusna in zelezniska sta drzavni! Popolnoma! In ce imas podatke o 10% jemanju podkupnin, ga prijavi, ce ne, bom pa jaz vsakega, ki tako iz zlobe o tem nabija. Dokazi in prijava ali pa podam prijavo jaz! Verjemi!
Ljubinica
# 05.11.2018 ob 15:30
Največja sramota je gotovo avtobusna postaja v Lj, sledi projekt NUK II, nato pa vse zgoraj naštete sramote.
8866688
# 05.11.2018 ob 18:28
Da o dostopnostni stanovanj ne govorimo. Jankovič je zrihtal da se jih zgradi 200 na leto. Še Vika, in Danica ga po količini zgrajenih prehitevata.

https://danesjenovdan.si/stanovanja/
divacvlade
# 05.11.2018 ob 15:39
Za avtobusno postajo je še železiška
Vercingetorix
# 06.11.2018 ob 10:26
@vongobongo

- Odprava čakalnih vrst na primarni ravni, kjer zdravnikov ne primanjkuje (ne govorimo o specialistih). Da čakam 2 tedna da pridem na vrsto, ker osebni zdravnik dela 16 ur na teden in ima vsak drugi teden dopust na račun nadur (ker jih je bogi revež oddelal kar 25 na teden in se seveda naberejo), ni ravno spodbuden podatek trenutno.

- Tale bolnica tudi meni ne diši, tako da se tukaj strinjam s tabo, da ni nič posebnega

- zelene rešitve in čistejši zrak: ti šment, že na račun tega bojo čakalne vrste krajše :) pa tudi, če se pelješ skozi moste, lahko od novembra do marca na dnevni ravni spremljaš, kako so konstantno vrednosti prekoračene

- PROMETNA SIGNALIZACIJA: JA PROSIM. Ne vem, če si se kdaj peljal skozi Zagreb, ampak dejansko so semaforji usklajeni, ne smao zeleni val na glavnih prometnicah, ampak tudi skladni s stranskimi. V ljubljani greš pa po Celovški po zelenem valu in se ustaviš na tretjem semaforju. Po Dunajski je pa sploh misija nemogoče priti v enem kosu.

Tako na kratko in konkretno (kar nisi bil zmožen dejansko povzeti).
Sklonjen
# 06.11.2018 ob 10:12
@vongobongo
Na kratko , ni me preprical , da zna voditi mesto.


A Janković pod katerega županovanjem je po poročanju izginilo 30 mil. €, da o posredovanju služb v lekarnah in kriminalnih rabotah sinov, ter Grepu ipd. te je pa prepričal ??!!
Sklonjen
# 05.11.2018 ob 19:18
Na vse te anomalije že dlje časa opozarja prav kandidat za župana glavnega mesta, vendar moči za ukrepanju kljub znanju ni imel. Čas bi zato bil, da si Ljubljana opere svojo čast in izkoristi priložnost, ki se ji ponuja z Anžetom Logarjem. Ta mož je vrhunsko opravil svoje delo in dokazal svojo kapaciteto ter integriteto, ki je primerljiva z enem velikih mož na tej poziciji, spoštovanim Ivanom Hribarjem!
Vongobongo
# 06.11.2018 ob 10:01
Sklonjen

5 novih podzupanov , vec kesa skupnostim da se same odlocijo , kaj bojo zidale ( vsi vemo da se nebodo nic zmenili in nic naredili ) , zidanje bolnice Ljubljana ( poleg vseh ostalih zdravstvenih domov ) ,
Vec denarja v zdravstvu , nebo pomagalo pri zmanjsanju cakalnih vrst , ce pa nam primanjkuje zdravnikov ;)
uvajanje zastonj vrtca za drugega otroka ( nekaj kar je JJ uvedel in ukinil ) zdaj pa spet isto ;) itd.... ostalo pa je itak podobno Jankovicu ;p

Na kratko , ni me preprical , da zna voditi mesto . Ker to ni isto k komisija ;)
Sklonjen
# 06.11.2018 ob 08:01
@buldog
Se strinjam, da je vrhunsko opravil svoje delo pri raziskovanju bančne luknje, in sicer tako, da je vse desne bančnike, ki so bili celo bolj odgovorni za bančno luknjo, pustil pri miru.


Kar z besedo na dan ... kdo pa naj bi to bili? ... poimensko prosim!
Sklonjen
# 05.11.2018 ob 20:58
@vongoboho
Sam ce pa je Logarjev program porazen


Bodi bolj konkreten ... z argumenti na plano!
Sklonjen
# 05.11.2018 ob 19:38
Ko se ozremo na neizvedene državotvorne arhitekturne projekte v prestolnici

Ne gre se čuditi ... ravno zdajle je bila na 24ur objavljena vest o hudo neracionalnem trošenju javnih sredstev, kjer je pod županovanjem Jankovića izginilo 30 miljonov evrov, zato za tiste, ki sledimo rdeči niti to ni presenečenje !!!!!!!!!

Upam da bodo volivci vedeli kako poskrbeti, da se Jankoviću kaj taksnega ne bo več primerilo!
vinc52
# 06.11.2018 ob 22:38
Kako lahko župan skrajša čakalne vrste pri ortopedih?
Monopattern
# 06.11.2018 ob 14:52
Mene še vedno moti grd parlament. Plečnikov načrt bi morali zgraditi, ko bodo na voljo sredstva, ker sedaj imamo grdo kocko z golimi ljudmi na pročelju.
Vongobongo
# 06.11.2018 ob 10:55
Vercingetorix

Saj se strinjam , nevem pa za zdravnike . Sem imel kr problem najti navadnega zdravnika , ki ima prosto mesto zame ;) Promet pa je stvar , ki se skos spreminja ( zaradi stevila avtov ) in jo je treba skos prilagajat ;)

Ps ; hvala za popravilo , vsaj ti si zmozen stvar dejansko povzeti ;p
pejtevennazrak
# 05.11.2018 ob 18:26
@Vongobongo
Ker vlade niso zainteresirane za te stvari - treba bi bilo črpat evropska sredstva, pa malo denarja iz strani države investirat. Ampak zgleda, da ni interesa za ukvarjanje s tem.
Haloo
# 11.11.2018 ob 05:57
Ko so rušili stavbe za NUK II so trdili, da imajo prostor za gradivo le še za 20 let. Ta leta so mimo :-))
Zdaj trdijo, da načrti niso ustrezni za današnji čas in bo potrebno začeti z dokumentacijo znova od začetka...
zizldorf
# 07.11.2018 ob 08:45
@Sklonjen

Ne
Kazalo