Cirkuški tovornjaki naj bi se kmalu poslovili. Foto: Tjaša Škamperle
Cirkuški tovornjaki naj bi se kmalu poslovili. Foto: Tjaša Škamperle

Cirkus Safari je v Kopru nezaželen, pristojni bodo naredili vse, da prihodnji teden napovedanih predstav ne bo. Tako so se na poziv Obalnega društva proti mučenju živali, naj preprečijo cirkuške predstave, odzvali na koprski občini in v podjetju Grafist, ki je cirkusu oddalo lasten prostor. V predstavah potujočega cirkusa namreč nastopajo živali, opozarjajo v društvu, ki si že vrsto let prizadeva, da bi ta nedopustna praksa za vedno izginila iz Slovenije.

Koprska občina je cirkusu Safari gostoljubje odrekla že takoj ob vlogi za gostovanje na občinskih javnih površinah, pojasnjujejo v sporočilu za javnost, vendar je organizator nato v najem dobil makadamsko parkirišče v lasti podjetja Grafist. Kakor nam je pojasnil njegov direktor Anto Guberac, so bili pri izdaji soglasja zavedeni, saj naj bi bili prepričani, da gre za zabaviščni park, in ne za cirkus z živalmi.

V teh dneh je bilo na parkirišču sicer mogoče opaziti nekaj cirkuških tovornjakov, a so na koprski občini, tako kot Guberac, prepričani, da bodo ti v kratkem odšli in da cirkusa Safari tudi na območju koprske občine ne bo. Cirkus, ki za zabavo predvideva nastope z živalmi, s katerimi se nemalokrat ravna neprimerno, nikakor ne spada med prireditve, ki jih občina podpira. Dokaz je to, pravijo, da v Kopru takšnega cirkusa že več let ni bilo.

Naša država je pred dvema letoma sicer prepovedala gostovanja cirkusov z divjimi živalmi, vendar za zabavo še vedno smejo uporabljati tako imenovane udomačene živali. "Narava ni naredila ne krave, ne ovce, ne psa, zato da počne neke stvari, ki niso naravne. Veliko skritih kamer kaže, da je dresura zelo grda," je dejala predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec.

Poleg tega živali bivajo v neprimernih pogojih, veterinarska oskrba pa je pičla ali je sploh ni, še dodaja predsednica društva, ki pozdravlja županovo odločitev, da cirkusu Safari v koprski občini odreče gostoljubje.