Koroška
(4)
Koroško gospodarstvo je s tamkajšnjo gospodarsko zbornico prvo v Sloveniji, kjer sistemsko iščejo rešitve za zaposlovanje in ohranjanje starejših delavcev, kmalu naj bi začeli tovrstne pilotske projekte. Foto: BoBo

Dodaj v

Koroška sistemsko rešuje vprašanje starejših delavcev

Balantič rešitev vidi v ergonomiji
30. maj 2018 ob 14:04
Mežica - MMC RTV SLO

Koroško gospodarstvo je s tamkajšnjo gospodarsko zbornico prvo v Sloveniji, kjer sistemsko iščejo rešitve za zaposlovanje in ohranjanje starejših delavcev. Kmalu naj bi začeli tovrstne pilotske projekte.

Gospodarstvo koroške regije se spoprijema z demografskimi spremembami, prebivalstvo se stara, s tem postajajo tudi delavci v podjetjih vse starejši. Hkrati v regiji, kjer so večji zaposlovalci gospodarske družbe s proizvodnim delom, primanjkuje delovne sile.

V Skupini TAB Tovarna akumulatorskih baterij v Mežiški dolini je 850 zaposlenih. Nekdaj so se upokojevali predčasno, zdaj se starostna doba upokojitev dviga. "Delodajalci se bomo morali na to pripraviti, delavci pa se želijo razbremeniti dela v turnusih," pravi Marija Šumnik iz kadrovske službe.

Rešitve v podjetjih so v prilagoditvi delovnih mest, kolektiva, posameznih delavcev, pravi Sandra Avsec, ki razvija to področje.
"Starejši delavci so bolj zvesti podjetju, imajo več izkušenj, po drugi strani pa so mentorji mlajšim generacijam."

Profesor s kranjske fakultete za organizacijske vede Zvone Balantič ugotavlja, da se Slovenija prebuja na tem področju, odgovor vidi v ergonomiji, to je znanosti, ki povezuje človeka in delovno okolje. "Absolutno so potrebna večja vlaganja na tem območju, kajti ergonomija pomeni tudi vlaganje v človeka. To ni strošek."

"Če pogledamo, da bo čez štiri leta veliko zaposlenih starejših od 55 let, se moramo vsi na to pripraviti. Gospodarska zbornica je pri tem prvi glasnik," pravi direktorica koroške gospodarske zbornice .

Metka Pirc, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
našejenaše
# 30.05.2018 ob 17:54
Nehajte s pravljicami. Na Koroškem imamo intenzivne gospodarske panoge, ki mlade ljudi dodobra izničijo, kaj šele stare... Pravljice! Nekdo bo spet doktoriral na to temo, drugi pa bo dobil lepe denarce za izdelavo programa vključevanja 60 letnikov med maturante. Narobe svet!
korošc
# 30.05.2018 ob 22:06
Pravljice! Se vidi, da novinarji ne poznajo realne slike na Koroškem. Starejše delavce zaposlujejo zato, ker jim mladi uidejo čez mejo.
Naj pove direktor TABa kaj so mu odgovorili Avstrijski delodajalci, ko je pred kakšnim letom dni hodil po njihovih podjetjih in jih prepričeval naj ne zaposlujejo delavcev, ki množično odhajajo z TABa. Dobil je enostaven odgovor - plačajte jih pošteno, pa ne bodo odhajali z vašega podjetja.

Rešitev v TABu pa je takšna, da je posledično v Mežiški osnovni šoli v nižjih razredih le še po 20% Slovencev, ostalo pa Velenje 2.

Lepo pozdravljeni.
tomive
# 30.05.2018 ob 19:27
Mladi na Koroškem hodijo delat v Avstrijo, ker za 700€ v socialističnem raju ne bodo delali, kot njihovi stari fanatični nostalgiki.
Bivši uporabnik
# 31.05.2018 ob 14:04
Čakalne vrste v zdravstvu in 10 let nižja življenska doba so temeljna orodja reševanja vprašanja starejših delavcev v Socialni državi.
Kazalo