Koroška
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 20 glasov Ocenite to novico!
Ljuba Prenner
Ljuba Prenner se je že kot študentka začela striči in delno oblačiti po moško, po koncu 2. svetovne vojne pa se je oblačila samo še v moške obleke. Foto: Koroški pokrajinski muzej
Dr. Ljubo Prenner za častno občanko!
Ana Čigon je avtorica performansa Dr. Ljubo Prenner za častno občanko!, na katerega je zaželen vstop v slogu te na Prevaljah rojene odvetnice in pisateljice, se pravi s kravato in klobukom. Foto: Živela umetnost!

Dodaj v

Poklon Ljubi Prenner, ki ni nikoli izgubila poguma, kakor tudi svojega klobuka in kravate ne

Performans, ki se poklanja Ljubi Prenner
22. avgust 2017 ob 11:37
Slovenj Gradec - MMC RTV SLO, STA

Odvetnica in pisateljica Ljuba Prenner se je v slovensko zgodovino zapisala kot človek, ki ga toge družbene opredelitve biološkega in družbenega spola niso ovirale pri tem, da bi živel, kot sam hoče, in da bi drugim ljudem omogočal enako svobodo.

Na Prevaljah rojeni Ljubi Prenner se bo drevi poklonila umetnica Ana Čigon s performansom, naslovljenim Dr. Ljubo Prenner za častno občanko! Na septembrski zaključni prireditvi projekta Živela umetnost! bo na ogled video o Prennerjevi, v katerega bo umetnica vključila tudi posnetek performansa.

Ljuba Prenner se je rodila 19. junija 1906 na Fari pri Prevaljah, od leta 1914 pa je z družino živela v Slovenjem Gradcu. V Ljubljani je končala študij prava in v jeseni 1941 postala doktor prava. Delovala je kot pisateljica in odvetnica. Pisala je drame, povesti, črtice in romane o življenju kmečkih ljudi, malomeščanov in študentov.

Izključitev iz pisateljskega društva in odvzeta pravica do opravljanja odvetniškega poklica
Med drugim podpisuje kriminalni roman Neznani storilec (1939) in dramsko delo Veliki mož, ki so ga leta 1943 uprizorili v Narodnem gledališču v Ljubljani. Zaradi nespoštovanja kulturnega molka so jo takrat izključili iz Društva slovenskih pisateljev, ponovno je bila vanj sprejeta leta 1976. Napisala je tudi libreto za opero Danila Švare Slovo od mladosti (1954).


Bila je aktivna pripadnica OF-a in je po kapitulaciji Italije leta 1943 reševala Slovence, zaprte v italijanskih zaporih in taboriščih. Sama je bila trikrat zaprta. Leta 1947 so ji zaradi nepokorščine na sodišču odvzeli pravico do opravljanja odvetniškega poklica. Vnovič je bila v Odvetniško zbornico sprejeta leta 1954, umrla je leta 1977.

Pereče teme, obdelane s humorjem in ironijo
Umetnica Ana Čigon (1982) je dejavna na področju videa, filma, performansa in novih medijev. V svojih projektih se ukvarja z družbenimi in feminističnimi temami, v dela pogosto vpleta elemente humorja in ironije, v produkcijskem procesu pa se ne omejuje na en sam medij. Občasno producira videe za gledališče in sodeluje v kolektivnih projektih, v zadnjih letih se posveča dokumentarnemu filmu.

Pod okriljem društva Umetnost za vse! to poletje v Slovenj Gradcu poteka več umetniških rezidenc, ki so del projekta Živela umetnost! Ob zaključku bodo 8. septembra pripravili dogodek z razstavo v slovenjegraški Čajnici Peč. V čajnici bo drevi ob 20. uri Ana Čigon tudi izvedla svoj performans, na katerega je zaželen vstop v slogu Ljube Prenner, se pravi s kravato in klobukom.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
hehet
# 22.08.2017 ob 12:28
Sama je bila trikrat zaprta. Leta 1947 so ji zaradi nepokorščine na sodišču odvzeli pravico do opravljanja odvetniškega poklica.
Nisem vedel da smo že tako globoko v starem režimu, da so ji pravico do prakse vzeli zaradi nepokorščine, in ne zato, ker je zagovarjala obtožence na montiranih procesih.

Veliko pove o avtorju, in tem portalu.
Pelegrinka
# 22.08.2017 ob 13:18
Avtor članka je pač prepisal dobesedno takšno besedilo, kot kroži o Ljubi Prenner v nekaterih drugih člankih na spletu. Sicer pa poklon tej posebni ženski, o kateri širša javnost ve zelo malo.
voice
# 22.08.2017 ob 13:21
Dr. Ljuba Prenner je po današnjih spoznanjih bržčas bila TRANSSPOLNA OSEBA (trans-gender). Čudi me, da se njenim/njegovim kostumografskim atributom (klobuk, kravata, moška klasična obleka) pripisuje tak pomeni, kakor da je njen/njegov spol bi zgolj in samo stvar imidža. S tako površnostjo se v resnici transspolni skupnosti v Sloveniji dela prej škoda, ne korist. Transspolne osebe niso transspolne zato, ker bi nosile klobuke, kravate, kikle in štikle. To bi jih naredilo prej za karikature, maškare, šeme ... It takes much more to be a trans-gender person than just a hat or high heels!!!
voice
# 22.08.2017 ob 23:48
ivod, škoda, da nisi razumel moje poante. Dr. Ljuba Prenner bi jo, verjemi. Tudi v tem, kako je nosil/a svojo transspolnost, je vsekakor vredno časti.
Gapa
# 22.08.2017 ob 12:51
@hehet: Brisan boš. Pazi kaj pišeš.

Neko upanje vendarle, po definiciji, vedno je. Npr. prispevek iz dogodka v Rovtah, če sem prav zasledil, vreden pohvale.
ivod
# 22.08.2017 ob 23:15
bržčas je bila ... pravi voice
kaj je to bržčas ?? ... a bomo zdaj ugibali, če je oz. če mogoče je oz. ni ?!!
vsekakor častna oseba
u qratz
# 22.08.2017 ob 15:45
dosedaj je nisem poznal in tako bo tudi ostalo
Kazalo