V Krškem so ostro proti ukinjanju nujne medicinske pomoči. Foto: Goran Rovan
V Krškem so ostro proti ukinjanju nujne medicinske pomoči. Foto: Goran Rovan
O tem so ob navzočnosti reševalcev razpravljali na izredni seji. Foto: Goran Rovan
Po napovedih naj bi v krškem zdravstvenem domu ostala le ekipa za izvajanje nujnih reševalnih prevozov Foto: Goran Rovan
Krško brez urgence

V Brežicah se po nekaterih zapletih po dveh letih le končuje gradnja novega urgentnega centra, ki bo deloval v sklopu brežiške bolnišnice. In čeprav so vsi odgovorni vseskozi zatrjevali, da to ne bo pomenilo ukinitev nujne medicinske pomoči, ki jo izvaja krški zdravstveni dom, se bo, kot kaže, po nekaterih napovedih zgodilo prav to. O tem so predstavniki krške občine zvedeli na sestanku, ki so ga imeli 25. maja na ministrstvu za zdravje. Po tem predlogu naj bi bila v prostorih krškega zdravstvenega doma nastanjena le ekipa za izvajanje nujnih reševalnih prevozov.

V krški občini so seveda ogorčeni, zato so za danes sklicali izredno sejo občinskega sveta, na kateri so zahtevali, da vlada takoj preneha postopke za prenos nujne medicinske pomoči v Brežice, saj je to nadstandard, ki so si ga izborili z zgradnjo jedrske elektrarne in je tesno povezan z njeno varnostjo. Miran Stanko, župan občine Krško je pri tem odločen, podprli pa so ga tudi svetniki. Za TV Slovenijo je med drugim povedal: »Od vlade zahtevamo, da ustavi vse postopke za prenos nujne medicinske pomoči v Brežice. To je tesno povezano z jedrsko varnostjo in z zahtevami za delovanje jedrske elektrarne. Zato nameravamo, če nam ne bodo prisluhnili, obvestiti tudi mednarodno agencijo za jedrsko varnost na Dunaju

Ogorčeni so tudi v krškem zdravstvenem domu, kjer so to službo zadnja leta kadrovsko okrepili in nadstandardno opremili. Damijan Blatnik, direktor zdravstvenega doma, takole pojasnjuje naklepe vlade v odhajanju: »Ekipe nujne medicinske pomoči v sedanji obliki v Zdravstvenem domu Krško ne bo več. To pomeni, da ne bo dežurnega zdravnika in bo dom zunaj rednega delovnega časa zaprt, saj naj bi se po predlogu ministrstva za zdravje vse intervencije, tako nujne kot nenujne, izvajale neposredno iz urgentnega centra Brežice.« Nad to odločitvijo so presenečeni tudi zaposleni, ki opozarjajo, da bodo nekateri kadri tako nepotrebni in da se bo podaljšal odzivni čas za intervencijo.

O ukinjanju nujne medicinske pomoči na izredni seji
Vodstvo krške občine je nad tem predlogom seveda ogorčeno, zato so na hitro sklicali izredno sejo in nanjo povabili tudi predsednico vlade v odhodu Alenko Bratušek, ki opravlja tudi posle ministra za zdravje. Ta se seje ni udeležila, nanjo je poslala državno sekretarko Tamaro Vonta, ki je zagotovila, da vlada ni še o ničemer odločala, vendar pa se o tem pogovarjajo. Osebno je menila, da bi zaradi jedrske elektrarne Krško zaslužilo posebno pozornost.

Občinski svetniki so vlado pozvali, naj ohrani raven tamkajšnje medicinske pomoči in za čas delovanja in razgradnje krške jedrske elektrarne tam zagotovi navzočnost vseh intervencijskih enot. V primeru neizpolnitve zahtev bodo o zniževanju ravni odzivnosti v primeru jedrske nesreče obvestili pristojne mednarodne ustanove.

Od vlade zahtevajo, da ohrani sedanjo organizacijo, financiranje in obseg urgentne medicinske pomoči v Krškem, hkrati pa ponovno vzpostavitev sedežev intervencijskih, policijskih in reševalnih enot v krški občini.

Za MMC Goran Rovan

Krško brez urgence