Postavitev dveh montažnih krožišč je financirala krška občina, čeprav gre za državno cesto. Foto: Goran Rovan
Postavitev dveh montažnih krožišč je financirala krška občina, čeprav gre za državno cesto. Foto: Goran Rovan
Promet čez krški most čez Savo zdaj poteka tekoče. Foto: Goran Rovan
Novi krožišči v Krškem plačala občina

Na semaforiziranem krožišču pri mostu čez Savo v Krškem so ob jutranjih in popoldanski konicah vsak delovni dan, občasno pa tudi sredi dneva, nastajale dolge kolone vozil iz vseh smeri. To je med ljudmi seveda povzročalo veliko nejevolje. Zdaj je teh težav, kot kaže, konec, saj so Krčani le dočakali postavitev dveh montažnih krožišč na mostu.

Promet čez savski most v Krškem teče zdaj tekoče in brez zastojev. Rafko Jurečič z občine Krško pojasnjuje, zakaj so se odločili za montažni krožišči: "Ne nazadnje tudi zato, da se v tem trenutku vidi, kako bo zadeva funkcionirala. Da se vidi, kako bodo občani to uporabljali. V kasnejši fazi pa seveda glede na izkušnje - morda naredimo še popravek kakšne krivine in se kasneje odločimo za neko trajno ureditev."

Postavitev dveh plastičnih krožišč je s 65.000 evri financirala krška občina, saj država za to nima denarja. Večina krajanov je nad novo prometno ureditvijo navdušena. Seveda pa se bodo morali nanjo še privaditi, saj je spomin na staro še vedno živ.

V sporočilu za javnost občine Krško pa so postavitev krožišč obrazložili z naslednjimi besedami: "Križišče na prednostni državni glavni cesti Drnovo-Brestanica v območju križanja z regionalno cesto Krško-Brežice in občinsko cesto za Trško goro v Krškem pred mostom je bilo v času prometnih konic problematično zaradi velike gostote prometa, semaforizacije križišča in posledično počasnega vključevanja vozil iz neprednostnih smeri. Prav tako je bilo ob prometnih konicah upočasnjeno vključevanje na odcep za tovarno Vipap z videmske strani. S postavitvijo montažnih krožišč na obeh omenjenih križiščih na krškem mostu, ki sta urejeni kot enopasovni štirikraki montažni krožišči, bo zagotovljena večja pretočnost prometa, razbremenjen pa bo tudi promet skozi center mesta."

Nadaljuje se tudi dokončanje nove mestne obvoznice
V Krškem zdaj obnavljajo staro mestno jedro in Zaton, kjer bodo prestavili dosedanjo mestno obvoznico. Še vedno pa ni znano, kdaj bo zgrajen nov most čez Savo in bo dokončana tudi nova obvoznica, na katero bodo preusmerili ves tranzitni promet. Miran Stanko, župan občine Krško, pravi, da se projekt dokončanja nove obvoznice nadaljuje, in dodaja: "Intenzivno se odkupujejo zemljišča. Nekoliko pa se je zataknilo pri financiranju mostu. Kajti znano je, da DRSC kot investitor tega mostu pač nima zagotovljenih sredstev. Skupaj z DRSC-jem zato kandidiramo za evropska sredstva in upam, da bomo uspešni in se bo ta projekt tudi realiziral."

Za gradnjo mostu in dokončanje obvoznice bi potrebovali kar 15 milijonov evrov. In če bodo res za to naložbo zagotovili evropska sredstva, bi ta lahko bila zgrajena v letu 2016, tako kot je bilo pred časom zastavljeno.

Za MMC Goran Rovan

Novi krožišči v Krškem plačala občina