Nedokončani trgovski center ni v ponos športnemu parku Stožice. Foto: BoBo
Nedokončani trgovski center ni v ponos športnemu parku Stožice. Foto: BoBo

"Če se bo kdo prijavil, bo trgovski del Stožic pač kupil. Če ne bo drugih ponudnikov, se bomo skušali s sodiščem dogovoriti za kompenzacijo. Ponedeljkova dražba namreč še ne bo dala odgovora o lastništvu, ker mora stečajna upraviteljica dobiti soglasje sodišča," je povedal lastnik in prvi mož družbe Rastoder Izet Rastoder.

Rastoder o nakupu na javni dražbi ne razmišlja, saj meni, da bi bilo nesmiselno dvakrat plačevati za lastništvo Stožic. "Poleg tega bo po nekaterih ocenah treba vložiti še okrog 30 milijonov, preden bi lahko trgovski del Stožic predali uporabnikom, ali pa 50 ali 60 milijonov, če bi to storili na ključ."

Za trgovski del ni zanimanja
Prav zaradi negotove prihodnosti lastništva Stožic Rastoder še ne razkriva svojih načrtov. "Trenutno smo le lastniki terjatev, pot do lastništva pa bo še nekaj časa trajala." V pisarni stečajne upraviteljice Gradis-Energoplana (Grep) Lucije Klampfer so povedali, da doslej drugih interesentov za ogled nepremičnine in za sodelovanje na dražbi ni bilo. Varščino v višini 1,045 milijona evrov je sicer mogoče vplačati še v petek. Izklicna cena za trgovski del parka je 20,9 milijona evrov, nepremičnine pa se prodajajo kot celota.

Z nepremičninami so zavarovane terjatve, ki jih je od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) maja lani kupila družba Rastoder. Ta je v stečaju Grepa prijavila za 28,5 milijona evrov terjatev, ki jih ima v celoti zavarovane z ločitveno pravico na več zemljiščih v Stožicah. Nepremičnine so edino vredno premoženje v stečaju Grepa, v katerem je bilo sicer priznanih za skupno 445 milijonov evrov terjatev, od tega jih ima največ, 114,6 milijona evrov, DUTB.

Postavljena izklicna cena je enaka likvidacijski vrednosti premoženja, kot je bila ocenjena v primeru odstopa od pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu, ki sta jo sklenila Grep in Mestna občina Ljubljana (MOL). Stečajna upraviteljica je januarja predlagala razdrtje pogodbe in sodišče je z njenim predlogom soglašalo. Ocenila je, da bi namreč za dokončanje del pri objektu športno-rekreacijskega parka Stožice potrebovali vsaj 30 milijonov evrov, ki pa jih Grep ne more zagotoviti.

Na MOL-u ostajajo optimistični
Občina je sicer za javni del projekta, ki ga predstavljajo stadion, dvorana, parkirna mesta, okoliška infrastruktura, del parka in sanacija gramozne jame plačala 114 milijonov evrov (brez DDV-ja). Pri tem je zaradi projekta v proračun prejela 111 milijonov evrov (brez DDV-ja), od tega 81 milijonov od Grepa za 51-odstotno lastništvo v projektu. Kljub temu na občini ostajajo optimistični glede usode trgovskega centra, za katerega so prepričani, da bo po zaključku stečaja Grepa zelo uspešen.