Brezplačni LPP za upokojence

Zdaj se bodo starejši od 65 let, upokojenci, invalidi in vojni veterani zastonj lahko vozili tudi z mestnimi avtobusi po Ljubljani in Mariboru. Pogodbo o tem sta podpisala direktor LPP-ja Peter Horvat in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Popoldne je Vrtovec takšno pogodbo podpisal še v Mariboru z direktorjem javnega podjetja Marprom Bernardom Majheničem.

Kot je poudaril minister, mora javni potniški promet postati hrbtenica prevozov v Sloveniji. Potem ko so omogočili bolj subvencioniran prevoz dijakov in študentov ter brezplačen prevoz starejših od 65 let, upokojencev, invalidov in vojnih veteranov v linijskem in medkrajevnem prometu, jim bo zdaj v Ljubljani in Mariboru omogočen tudi brezplačen promet z mestnimi avtobusi.

Upokojenke in upokojenci Mestne občine Ljubljana bodo lahko LPP brezplačno uporabljali od 1. oktobra, potrebna bo le validacija vozovnice. Enako velja za upravičence do te ugodnosti na območju Mestne občine Maribor.

"Tukaj upoštevamo predvsem dva vidika. Prvi je socialni vidik, želimo omogočiti trajno mobilnost, želimo omogočiti prevoz potnikov z avtobusom čim širši populaciji. Zakaj? Zaradi okoljskega vidika. In to je drugi vidik. Zeleni dogovor ni le okolje, ampak so tudi ljudje. Če bomo spoštovali zeleni dogovor, potem bomo dosegli vse zastavljene okoljske in podnebne cilje, t. i. razogljičenje," je pojasnil.

Po Ljubljani in Mariboru bo zdaj naslednji korak, da se o tem pogovarjajo tudi z drugimi mestnimi občinami, npr. Novo Gorico in Velenjem, ki že imata urejen prevoz potnikov znotraj mesta. Prav tako po njegovih besedah razmišljajo, da se podobno uredi za dijake in študente, razmišljajo tudi o ukrepih za zaposlene, s čimer bi spodbudili uporabo javnega potniškega prometa.

Vrtovec se je ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću zahvalil za učinkovit dialog, pogajanja pa je označil kot trda. Da pogajanja niso bila enostavna, je povedal tudi Janković. "Ko gre za skupni interes za dobro meščank in meščanov, državljank in državljanov, se tudi najde skupni jezik, čeprav bi bili lahko politično različni," je dejal ljubljanski župan. Ocenjeni stroški so trenutno med petimi in sedmimi milijoni evri na letni ravni.

Janković je ob tem pojasnil, da ima Ljubljana skoraj 100 avtobusov, ki jih poganja plin, prešli bodo tudi na električne avtobuse. Župan verjame, da bodo tudi s posodobitvijo železnice prišli do tega, da bo javni program v prevozih LPP-ja, drugih avtobusnih prevoznikov in železnic omogočil, da se uporabijo trajnostni vidiki prevozov in da v Ljubljani ne bo vsak dan 120.000 avtomobilov.

Odločitev za brezplačne prevoze z mestnimi avtobusi za upokojence in druge vključene skupine je pozdravil tudi mariborski župan Saša Arsenovič. Pojasnil je, da tudi občina intenzivno dela na spreminjanju potovalnih navad ljudi, med drugim z urejanjem kolesarskih stez, uvajanjem sistema brezplačne uporabe koles in nakupom električnih avtobusov. "Prvi v Sloveniji smo podpisali pogodbo za dva električna avtobusa v vrednosti milijon evrov, od tega bomo sofinancirani iz Eko sklada v višini približno 600.000 evrov. Na poti je tudi za to potrebna polnilnica," je povedal.

Subvencionirane vozovnice in brezplačni prevoz