Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport oddajanje stanovanj z osnutkom zakona, ki bo v javni obravnavi do 17. junija, omejuje na največ 30 dni na leto, a obenem občinam dajejo možnost, da te omejitve omilijo.

"Če na njihovem področju ni neravnovesij, če tovrstne ponudbe primanjkuje in če je to skladno s turističnimi cilji občine," je razloge za omilitev v ponedeljkovi predstavitvi osnutka nanizal minister Matjaž Han.

Kako bodo področje urejanja stanovanj prek platform, kot je Airbnb, uredili v Ljubljani, župan Zoran Janković še ne ve. "Mi smo pri snovanju zakona sodelovali, zdaj imamo izjemno veliko časa, da se prilagodimo, da bomo ugotovili, kaj se dogaja," je dejal Janković, ki v Ljubljani ne vidi potrebe za omilitve. Med drugim se bo, kot je spomnil, na območju Emonike gradil nov hotel, ki bo prinesel dodatne turistične sobe. Omenil je tudi gradnjo novih stanovanj, od vlade pa pričakuje, da bo do drugega leta v prestolnici poskušala nuditi 1000 novih postelj za študente. To so ukrepi, ki bodo po njegovem vodili do primernih cen stanovanj za nakup.

Janković je pojasnil, da je sicer težava s kratkotrajnim oddajanjem nepremičnin predvsem v petih občinah, to so poleg Ljubljane še Bled, Kranjska Gora, Piran in Koper. Težavo Janković vidi predvsem v nadzoru, vendar je prepričan, da se bodo nekatere stvari do sprejetja zakona do konca leta še razjasnile. Ključno se mu zdi preprečiti črni trg.

"Mi bomo nedvomno opravili tudi razpravo na združenju mestnih občin. Tudi tu bi radi bili poenoteni, če in kolikor se da. Bi pa na sejo povabili še občine Kranjska Gora, Bled in Piran, tako da bi imeli, če se le da, enotno stališče," je dejal in dodal, da je treba poleg zakona o gostinstvu sprejeti tudi davčno zakonodajo, ki bo prav tako posegla v to področje.