Ljubljana
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 29 glasov Ocenite to novico!
Arhitekti so želeli prostor poenotiti s črno mat barvo, izstopajoča elementa sta le svetlobna piramida in pisana sedišča. Foto: Janez Marolt
       Glede na svoje izkušnje lahko povem - lepše kot je prostor opremljen, manj ga dijaki uničujejo. Dijaki postajajo esteti, saj je tudi njim pomembno urejeno okolje.       
 
Bojan Bogatec Končan, ravnatelj Gimnazije Poljane
250 kvadratnih metrov velik podstrešni prostor, v katerem so večje konstrukcijske posege opravili že leta 2000, je moral ohraniti svojo gledališkost, hkrati pa zadostiti kriterijem, da se v njem še naprej prirejajo šolske prireditve in proslave, roditeljski sestanki, podelitve spričeval, informativni dnevi. Foto: Janez Marolt
Tloris. Foto: Janez Marolt
 GLEDALIŠČE POLJANE


Naročnik: Gimnazija Poljane
Leto izvedbe: 2017
Površina: 250 m2
Arhitektura: Kosi in partnerji (Ognen Arsov, Ana Kosi, Bine Tekavec)
Konceptualni kolaž: Sara Škarica
Sedišča delujejo izredno demokratično in sproščeno, saj ne predvidevajo števila ali položaja sedišč. Foto: Janez Marolt
Dvorana ima tudi najnovejšo tehnologijo za usmerjanje svetlobe in zvoka. Foto: Janez Marolt

Dodaj v

Gledališče Gimnazije Poljane, kreativnost in estetika po meri mladih

Prostor in pol: MMC po poteh zanimivih interierjev
30. avgust 2018 ob 08:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

Premišljena prenova dvorane ljubljanske Gimnazije Poljane, namenjene šolskemu gledališču in prireditvam, je z umestitvijo posebnih svetil in sedišč ustvarila prostor, v katerega se lahko dijaki odmaknejo od vsakdanjega vrveža.

Visoka večnamenska dvorana je bila v podstrešni prostor te nekaj več kot sto let stare izredno impresivne zgradbe s kamnitim stopniščem, visokimi stropovi, podolgovatimi tridelnimi okni z ornamentnim steklom in okrasno stropno štukaturo, umeščena že leta 1989, ob prvi prenovi zgradbe. Sprva je bila v njej predavalnica, vse pogosteje pa so jo uporabljali za izvajanje prireditev, tudi za šolsko gledališče.

"Izkazalo se je, da imamo veliko dijakov, ki so nadarjeni na področju gledališča, in učitelje, ki so želeli sodelovati. Zato je dvorana vedno bolj dobivala gledališki značaj. Naredili smo podest za luči nad odrom, parket smo prebarvali na črno, rjave zavese zamenjali za črne. Do vsega tega je prihajalo počasi," pripoveduje ravnatelj šole Bojan Bogatec Končan.

Zaradi zanimanja dijakov za igro, v kateri sodelujejo tudi profesorji, in osvojitvijo številnih gledaliških priznanj – zadnje so za predstavo Kralja Ojdipa prejeli preteklo šolsko leto, vsak december pa imajo v Cankarjevem domu novoletno-božični koncert, se je vodstvo šole odločilo za prenovo tudi tega za šolo prepotrebnega prostora.

Tudi prostor vzgaja mlade
Gimnazija Poljane je namreč v zadnjih štirih letih začela premišljeno celostno prenovo z izjemnim občutkom za estetiko in kulturo bivanja, vse od kletnih prostorov za fitnes in atrija do prav posebne prenove učilnic, šolskih hodnikov (arhitekturni biro Svet vmes). 250 kvadratnih metrov velik podstrešni prostor, v katerem so večje konstrukcijske posege opravili že leta 2000, je tako moral ohraniti svojo gledališkost, hkrati pa zadostiti merilom, da se v njem še naprej prirejajo šolske prireditve in proslave, roditeljski sestanki, podelitve spričeval, informativni dnevi.

Kot pove Ana Kosi iz pisarne Kosi in partnerji, ki je bila pristojna za prenovo dvorane, je bila prva stvar, ki jo je opazila ob vstopu v prostor, nepovezanost posameznih elementov, uporaba različnih materialov in barv, "predvsem pa je pogled obiskovalca uhajal navzgor, namesto na oder." Robustne nosilne jeklene konstrukcije, nepravilno lomljene obodne stene, leseno ostrešje in nesorazmeren kar devet metrov visok strop so arhitekti poenotili z enostavno, a dokaj drzno rešitvijo – prebarvali so jih v črno mat barvo.

Več sedišč, več sproščenosti
"Naročnike je bilo treba prepričati, da je lahko tudi črn prostor svetel in prijeten," priznava sogovornica in poudari, da so lahko s tem v nevtralno lupino na novo postavljali elemente, "ki zažarijo sami po sebi". Poleg svetil so ta element še klopi, prostora niso smele še dodatno obtežiti, hkrati pa so morale zagotoviti čim več sedišč. Namesto obstoječih sedežev, ki so v šestih vrstah zagotavljali mesta za 140 obiskovalcev, so zasnovali dolge klopi, ki se po svoji obliki prilagajajo nesimetričnemu prostoru, tako da se v zadnjem delu pahljačasto razpirajo navzven, kar je omogočilo pridobitev dodatnih 60 sedišč.

Na klopi so pritrdili pravokotne 10-centimetrov dolge oblazinjene plošče (povsem snemljive in zamenljive), ki s pastelnimi odtenki vijolične, rožnate, bele in rdeče barve tvorijo posamezne segmente. "Njihova zasnova ne predpostavlja točnega števila sedišč, ne določenega položaja sedišč, ne načina sedenja, prostor zato deluje demokratično in sproščeno," pojasnijo v arhitekturnem biroju Kosi in partnerji.

Svetlobni piramidi
Prav poseben izziv je bila tudi osvetlitev. Oder ima klasično reflektorsko osvetlitev, medtem ko osrednji del prostora osvetljujeta svetlobni piramidi, "rišeta novo arhitekturo dvorane in posledično pripisujeta njeno resnično prostorsko razmerje".

Arhitekti so s svetlobnima piramidama, sestavljenima iz štirih kvadratnih linijskih svetil, ki si sledijo od večjega proti manjšemu, s tanko kovinsko konstrukcijo pa ustvarjajo učinek lebdenja, dali izjemno visokemu prostoru vsebino, hkrati pa so omogočili, da se s prižganimi ali ugasnjenimi nivoji svetil, določa različna namembnost ambientov; če sta osvetljena najvišja in najmanjša svetlobna kvadrata, je osvetlitev prostora izjemno ambientalna, gledališka, če pa so osvetljeni vsi štirje nivoji, je prostor izjemno svetel, primeren tudi za uradne dogodke in sprejem fazanov, kar se bo zgodilo že prihodnji ponedeljek.

Dijaki postajajo esteti
Čeprav je od prenove prostora minilo dobro leto, je prostor presenetljivo dobro ohranjen; kot tudi vse druge prenove na gimnaziji, po kateri se dnevno premikajo s hormoni nabiti najstniki, ki so, vsaj včasih, svojo ljubezen izpovedovali tudi tako, da so na novo mizo s šestilom vklesali nazobčano srce večne ljubezni.

A digitalne generacije so očitno le nekoliko spremenile svoj odnos do okolja in estetike. "Glede na svoje izkušnje lahko povem - lepše kot je prostor opremljen, manj ga dijaki uničujejo. Dijaki postajajo esteti, saj je tudi njim pomembno urejeno okolje. Vedno sem se bal, da bomo veliko vložili (op. p. v prenovo), in kaj se bo zgodilo? Pa se ni zgodi nič, zadovoljni so," ugotavlja ravnatelj Bojan Bogatec Končan.

Katja Štok, fotografije: Janez Marolt
katja.stok@rtvslo.si


* Izbor prostorov v rubriki Prostor in pol je uredniški in ne gre za plačane oglase. Namen objave tovrstnih člankov je zavedanje, da imajo prostori, v katerih bivamo, premišljeno vsebino, ki lahko sloni na inovativni ideji, strasti do oblikovanja in arhitekture ali spoštovanju kulturne dediščine.

Ka. Š.
Prijavi napako
Komentarji
cricka
# 30.08.2018 ob 09:04
V tejle dvorani sem pa tudi jaz pustil svoj pečat.
SMILE88
# 30.08.2018 ob 08:35
Lepo.
easydoor
# 30.08.2018 ob 09:13
Arhitekti zrišejo marsikaj "okusnega", samo tole se mi pa res dopade...Lepo!
mrgoda
# 30.08.2018 ob 09:52
Preprosto, intimno, krasno za predstave in dovolj slovesno za ostale prireditve. Bravo!
smr3k4
# 30.08.2018 ob 09:09
Bravo!
bluppo
# 30.08.2018 ob 10:10
Sicer super clanek, vendar ne vem zakaj ne pisete o tovrstnih projektih tudi recimo glede gimnazije Vic, ki je v zadnjiih 5ih letih naredila izjemno veliko na podrocju infrastrukture (nova telovadnica, knjiznica, ucilnica s kabinetom, zelo lepa seminarska dvorana, zamenjava oken, celostna prenova zracnega sistema, novi zvocniki za radio in se in se) vse zasluge gredo v najvecji meri ravnateljici, zato menim da je takim ljudem treba dati medijski prostor.

Verjetno zato, ker ni niti približno podobno temu projektu. Ogromno šol po sloveniji je v zadnjih letih dobilo nove telovadnice (ali vsaj prenovo), knjižnice, prenove učilnic in avdio/video opreme v njih, pa menjave oken, ogrevanja, klimatizacijo prostorov itn. Res je Viška ravnateljica precej zavzeta vendar brez ministrstva in občin, ki so vse te projekte omogočili in na koncu plačali nebi bilo nič. Ravnatelji imajo (so imeli vlogo) vendar ne tako absolutno, kot se včasih navaja. Tisti sposobnejši oz. ki so se bolj zavzemali so skozi sita projektiranja spravili nekaj več kot tisti, ki jih ni veliko brigalo, ni pa vse odvisno od njih.

Sem osebno videl večino teh prenov. Zelo malo je takih, kot je tale projekt v prispevku. Res pohvalna izraba prostora in vizualna ureditev.
SpicyWeiner
# 30.08.2018 ob 10:00
Čist hudo narejeno
Pajčolan
# 30.08.2018 ob 09:43
Vem kakšna je bila dvorana pred prenovo in lahko samo pohvalim arhitekte. Še več takih projektov!
bluppo
# 31.08.2018 ob 11:24
@crtomirjansa:

Za Ljubljano ne vem, ker vseeno nisem videl čisto vseh projekov vem pa npr. za Gim Nova Gorica, kjer so v zadnjih dveh letih (predvsem pa v zadnjem letu) prenovili vse učilnice in hodnike. Povsod klimatizacija, nova razsvetljava, praktično povsod interaktivni projektorji (24 kos), veliko novih tabel, računalnikov, itn. V celoti je obsežnejši projekt kot viški.

Vem pa za ogromno osnovnih šol: oš Lavrica, oš Janka benedika, itn. Vse ogromni prokejti - izgradnja nove športne hale in/ali podružnične šole, obsežna obnova obstoječih prostorov itn.

Iz pisanja pa sklepam, da ste nekako osebno vpleteni v to šolo (zaposleni, starš ali učenec) zato verjetno tako vneto zagovarjate. Ne pravim, da ni(so) naredili veliko, pravim samo, da niso izjema.

Sicer pa je tale omenjeni projekt opisan predvsem iz arhitekturnega vidika in ne naročnika - šole. Zadeva je pač zanimiva zaradi nekonvencionalnega pristopa k takemu prostoru in dobro zamišljena in izpeljana stvar. Na Viču nisem videl kaj podobnega. Je novo, je super zrihtano, je pa tudi v standardnih arhitekturnih okvirih šolskega "designa".
los-t
# 30.08.2018 ob 20:21
Gledališče, drama, igra v živo, ples, bogve kaj vse bodo počeli, to ni kino, da bi rabil naslonjala in kokice. Sediš, gledaš, ne žvečiš n si tiho, ker te zanima in padeš not, če koga ne, naj gre u Kolosej.
jingle_jangle
# 30.08.2018 ob 12:12
Malo moti po kakšni uri, ker ni naslonjal (čeprav mi je zato toliko lepši izgled, ki spominja na grška gledališča), ampak sam vizualni občutek in izvedba predstav pa je šla na šenkrat višji nivo. Sem gledala Kralja Ojdipa in so bile različne osvetlitve top, podprejo zgodbo, potem pa še predstava sama na visokem nivoju...užitek.
Möbius
# 30.08.2018 ob 15:27
Odlična prenova dvorane ... mi vzbudi prave nostalgične občutke, ko sem pred 15 in več leti tudi sam nastopal na tem odru v treh francoskih gledaliških igrah ...
alesi1
# 30.08.2018 ob 13:23
Brez naslonjal? Aha važn da je lepo...
crtomirjansa
# 30.08.2018 ob 13:34
#bluppo
Cenim mnenje, vendar ne razumem v cem je razlika med postavitvijo luci, blazin in odra ali pa telovadnice na zelo omejenem prostoru. Viska ravnateljica investicij seveda ne placuje iz svojega ali gimnazijskega zepa, vendar sredstva ne odobrijo Vicu, ker ima ravnateljica najlepsi nasmeh, ampak, ker ima(jo) najboljse ideje za trajnostni razvoj.
Ce mi nastejes vsaj 1 ljubljansko gimnazijo z vsaj polovico (tako velikih) izpeljanih projektov kot so jih udejanjili na Vicu, sem ti dolzan sladoled.
crtomirjansa
# 30.08.2018 ob 09:55
Zelo lepa in z okusom narejena dvorana pri kateri me moti le to da ni naslonjal.
Sicer super clanek, vendar ne vem zakaj ne pisete o tovrstnih projektih tudi recimo glede gimnazije Vic, ki je v zadnjiih 5ih letih naredila izjemno veliko na podrocju infrastrukture (nova telovadnica, knjiznica, ucilnica s kabinetom, zelo lepa seminarska dvorana, zamenjava oken, celostna prenova zracnega sistema, novi zvocniki za radio in se in se) vse zasluge gredo v najvecji meri ravnateljici, zato menim da je takim ljudem treba dati medijski prostor.
SF0100
# 30.08.2018 ob 09:53
hohštaplarija
ANUŠKA
# 30.08.2018 ob 09:36
A to je bil zraven tudi kdo od teh dijakov:
https://www.domovina.je/socialist-pri-dvajsetih/
2px_orbitala
# 30.08.2018 ob 08:56
Sam se obiskoval gimnazijo Poljane. Sigurno najboljša gimnazija v Sloveniji in širše. Kvalitetni profesorji, lepa šola, široka ponudba hrane, prijazni ljudje.
Kazalo