Pogled na prestolnico z Nebotičnika. Foto: BoBo
Pogled na prestolnico z Nebotičnika. Foto: BoBo

Strategija razvoja kulture v Ljubljanski urbani regiji (LUR) 2023–2027 predstavlja pomemben gradnik razvoja kulture v regiji in ji daje širši pomen. Kot so iz Regionalne razvojne agencije LUR sporočili po seji sveta, strategija vključuje tudi druga pomembna razvojna področja in medresorska povezovanja, kot so trajnostna mobilnost, turizem, gospodarstvo, ohranjanje narave in naravne dediščine.

Deseterica strateških projektov regijskega značaja
Gre za izredno konkreten dokument, ki vsebuje deset strateških projektov regijskega značaja. Gre za projekte, kot so Regijski inkubator – program za uresničevanje idej mladih v LUR-u, Neznani Plečnik – Plečnikova dela na območju LUR-a, Tour de culture – s kolesom do kulture v LUR, Animus – odkrivanje sakralne dediščine, Bobri na potepu po LUR-u – festival kulturno-umetnostne vzgoje, Novi prostori ustvarjalnosti, Novi kinoprostori v LUR-u, Kulturni vzgib, Mreža rezidenčnih prostorov v LUR-u in Varuhi čebel.

Skoraj 30 projektov medobčinskega sodelovanja
Občine so v dokument umestile še 28 projektov medobčinskega sodelovanja. Ob tem je direktorica Regionalne razvojne agencije LUR Lilijana Madjar poudarila, da bodo zdaj sledila skupna prizadevanja za implementacijo dokumenta oziroma izvedbo projektov, pri čemer bo izjemnega pomena iskanje primernih evropskih in drugih virov za njihovo izvedbo.

Ljubljanski župan Zoran Janković je tudi predsednik Sveta Ljubljanske urbane regije (LUR). Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Ljubljanski župan Zoran Janković je tudi predsednik Sveta Ljubljanske urbane regije (LUR). Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Svet se je na seji seznanil tudi z vsebino novega zakona o celostnem prometnem načrtovanju, ki ureja cilje in načela celostnega prometnega načrtovanja, pripravo celostnih prometnih strategij, njihovo vsebino in postopek izdelave, presojo kakovosti ter povezovanje prometnega in prostorskega načrtovanja. Po besedah župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića, ki je tudi predsednik sveta LUR-a, občine na tem področju že zdaj odlično sodelujejo. Uspešno so se povezale že v okviru priprave prve regijske celostne prometne strategije, v pretekli perspektivi je bilo vzpostavljenih kar nekaj kolesarskih poti, prav tako se mestne linije LPP-ja podaljšujejo v primestne občine, odlična pa je tudi zasedenost večine postajališč P+R.

Prihajajo novi avtobusi na vodik
Janković je ob tem napovedal prihod novih avtobusov LPP-ja na vodik, 20 jih pričakujejo junija 2024, že februarja 2024 pa naj bi zaživela prva polnilnica na vodik, ki je predvidena v Stanežičah. Kar zadeva urejanje prometa na državni ravni, je znova izpostavil, da je železniški promet tisti, ki lahko ključno spremeni prometno situacijo, zato bo tukaj bistvenega pomena izgradnja železniške infrastrukture.

Člani Sveta LUR.-a so med drugim imenovali dva njegova nova nadomestna člana v Razvojnem svetu kohezijske regije Zahodna Slovenija, in sicer sta to postala župan Občine Mengeš Bogo Ropotar in župan Občine Škofljica Primož Cimerman.