Gradnja kanala C0. Foto: BoBo
Gradnja kanala C0. Foto: BoBo

MOL je izpodbijal sklep agencije za okolje iz leta 2020, da je za vgradnjo povezovalnega kanala C0 z dodajanjem armiranobetonske kinete na območjih Vižmarij in Ježice v Ljubljani treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Glavni očitek občine je bil, da je Arso s sklepom znova odločal o isti stvari. V letih 2015 in 2016 je občinama Vodice in Medvode namreč izdal sklepa, po katerih za izgradnjo kanalizacije v okviru istega projekta ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja.

Kot je v danes (sreda) objavljeni sodbi odločilo upravno sodišče, je bila odločitev Arsa v letu 2020 napačna oz. vsaj nejasna, kar pomeni bistveno kršitev pravil postopka.

Iz obrazložitve izpodbijane odločbe ministrstva po mnenju sodišča ni jasno, ali gre glede na presojano dejansko stanje po sklepih 2015 in 2016 proti sklepu 2020 za spremembo posega v okolje ali ne in na kakšni podlagi. Zato odločbe ni bilo mogoče preizkusiti, "kar predstavlja absolutno bistveno kršitev določb postopka, ki že sama po sebi terja odpravo izpodbijane odločbe".

Pristojno ministrstvo, trenutno je to ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, bo moralo, kot je odločilo upravno sodišče, "v ponovnem postopku odpraviti ugotovljene pomanjkljivosti postopka in o zadevi, sledeč rezultatom ugotovitvenega postopka, znova odločiti". Zoper odločitev sodišča pritožba ni dovoljena, odločitev je pravnomočna, je navedlo sodišče.

Na ministrstvu so za STA povedali, da sodbe upravnega sodišča še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati.

Ljubljanski župan Zoran Janković je po odločitvi Arsa zatrjeval, da občina ne bo izvedla presoje vplivov na okolje, saj da je zahteva "mimo pameti", ker da kineta dodatno varuje vodovarstveno območje.

Anja Bah Žibert: Upam, da bo ministrstvo upoštevalo zakone

Anja Bah Žibert. Foto: DZ
Anja Bah Žibert. Foto: DZ

Na odločitev upravnega sodišča se je odzvala tudi predsednica preiskovalne komisije DZ-ja o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 Anja Bah Žibert (SDS). Kot je zapisala, odločitev sodišča tudi glede na razplet preostalih sodb, v katere je vpleten ljubljanski župan, ne preseneča.

Pri največjem kohezijskem projektu bi morala biti po njenih besedah že v osnovi opravljena presoja vplivov na okolje. "Zaradi zadnjih kadrovskih menjav na pristojnem ministrstvu upam, da bo ministrstvo ustrezno upoštevalo vse zakone in predvsem ustavo ter sprejelo odločitev, s katero bo (še) pravočasno zaščitilo ljubljansko pitno vodo, ki je javno dobro," je dodala.