Prepoznavni Ljubljančan, ki se je zaljubil v ustvarjanje nakita, je tudi pri svojih poznih 80 letih veliko časa preživel v svoji zlatarni. Foto: Zlatarstvo Tomislav Loboda
Prepoznavni Ljubljančan, ki se je zaljubil v ustvarjanje nakita, je tudi pri svojih poznih 80 letih veliko časa preživel v svoji zlatarni. Foto: Zlatarstvo Tomislav Loboda

"Z veliko žalostjo sporočamo, da nas je zapustil vsem nam drag in velik človek. Poskrbel je, da nikoli ne bo pozabljen in da bo njegova zapuščina trajala, skozi njegove potomce, ljubezen do življenja in nakita, ki nam jo je privzgojil in z njo navduševal tudi vse vas," so ob smrti zlatarja zapisali na Facebook strani Zlatarstva Tomislava Lobode.

Kot ob smrti znanega ljubljanskega zlatarja poročajo mediji, je Tomislav Loboda svojo zlatarno na Wolfovi ulici v Ljubljani ustanovil pred skoraj 70 leti, v nekaj manj kot sedmih desetletjih pa je ustvaril številne unikatne kose nakita, tudi za znane osebnosti.

Zlatarstvo sicer ni bilo prva izbira Lobode, se je pa vanj hitro zaljubil, je pred leti pojasnil v enem od intervjujev za časopis Dnevnik. Kot je namreč dejal, se je leta 1950 vpisal na srednjo letalsko šolo, toda v Ljubljani je ni bilo možno dokončati, v Črno goro pa ni želel. "Očetu sem povedal, da sem bil na obisku pri zlatarju in da mi je všeč. Naslednji dan sva šla z očetom do Staneta Kmetiča, izrednega zlatarja, ki me je vzel v uk," je pojasnil. Tako je postal eden prepoznavnejših zlatarjev, tudi zastopnik najbolj prestižnih znamk, kot sta Cartier in Mont Blanc. Verjel je, da mora biti zlatar tudi oblikovalec, umetnik.

Loboda je bil poročen šestkrat, nazadnje leta 2016, in imel šest otrok, kar trije od njih pa so se izučili za zlatarski poklic in nadaljujejo njegovo poslanstvo. Ob tem je v svoji karieri za mojstre izučil še trideset zlatarjev. V javnosti je veljal za uglajenega gospoda, ki je mnoge navdušil tudi s svojim avtomobilom, saj je konec osemdesetih pripeljal prvega jaguarja v tedanjo Jugoslavijo.