Vpis v osnovne šole bo v Ljubljani potekal med 14. in 18. februarjem. Foto: BoBo
Vpis v osnovne šole bo v Ljubljani potekal med 14. in 18. februarjem. Foto: BoBo

Zaradi epidemičnih razmer bodo imele šole natančne razporede.

Februarski vpis otrok v osnovne šole bo potekal v dopoldanskem času od 8. do 12. ure in v popoldanskem od 16. do 19. ure, je na novinarski konferenci dejala vodja občinskega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič.

"Priporočamo, da starši pridejo z otrokom osebno na vpis, da imajo tudi otroci prijeten prvi pozitiven vtis o osnovi šoli, seveda pa lahko starši izberejo tudi vpis na daljavo, če jim okoliščine osebnega vpisa ne omogočajo ali če presodijo, da je zanje tako bolje," je dodala. V tem primeru se bodo starši s šolo dogovorili, ali bodo prijavnico oddali po elektronski ali navadni pošti.

Če pa bo na kakšni osnovni šoli epidemična slika slaba in se bo šola odločila, da bo celoten vpis izvedla na daljavo, bodo te šole spomladi organizirale srečanje s starši in otroki, da se učenci in starši spoznajo z učitelji in s samo šolo.

Starši šestletnikov so otroke dolžni vpisati v matično šolo, podatek o matičnih šolah pa lahko dobijo na spletnih straneh občine ali na spletni šoli ministrstva za izobraževanje. Pozneje se lahko tudi prepišejo.

V Ljubljani 20-odstotno prehajanje med šolami

"V Ljubljani že vrsto let spremljamo 20-odstotno prehajanje učencev med osnovnimi šolami, a je najprej potreben vpis v matično osnovno šolo, šele nato, če šola, v katero želijo otroka prepisati, s tem soglaša, otrok pa ima za to izpolnjene pogoje, otroka prepišejo," je še pojasnila Fabčičeva.

Po njenih besedah iz leta v leto raste tudi število odlogov šolanja. V letošnjem šolskem letu je odstotek med šolami različen, v občini bo nekje do 13 odstotkov otrok, ki sicer izpolnjujejo pogoje za vpis v šolo, ostalo v vrtcu.

Ob tem je Fabčičeva spomnila, da bodo tudi letos organizirali krajše programe za otroke, ki so tik pred vstopom v šolo in ne obiskujejo vrtca in ki jih financira ministrstvo za izobraževanje. Vsi starši bodo, ko bodo prišli na vpis, dobili povabilo in dodatno informacijo o tem. Ti programi potekajo dvakrat tedensko v popoldanskih urah.

Dotaknila se je tudi prevozov v osnovne šole. Do prevoza so upravičeni vsi učenci, ki so od matične šole oddaljeni več kot štiri kilometre, oz. tisti, za katere svet za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da njihova šolska pot ni dovolj varna.

"Do 5. razreda prevoze izvajamo s posebnimi prevozi, ko v 5. razredu naredijo kolesarske izpite, pa smo s šolami presodili, da so dovolj zreli, da lahko samostojno nastopajo v prometu. V 6. razredu tako učenci dobijo urbane, ki jih lahko uporabljajo tudi ob koncu tedna in v poletnih mesecih," je pojasnila.