Petnadstropna stavba z zeleno streho bo zrasla ob Vilharjevi cesti v središču Ljubljane. Foto: Corwin
Petnadstropna stavba z zeleno streho bo zrasla ob Vilharjevi cesti v središču Ljubljane. Foto: Corwin

Corwin, ki se usmerja v zeleno in trajnostno gradnjo, je v Sloveniji prisoten nekaj več kot štiri leta, njihov prvi veliki projekt pa je gradnja stanovanjske soseske Kvartet poleg Celovških dvorov in trgovskega središča Aleja. Gradnja kompleksa štirih 15-nadstropnih stolpnic se je začela avgusta 2020 in gre počasi v zadnje faze.

Vilharia je tako njihov drugi veliki projekt v prestolnici. Razgibana petnadstropna stavba ob Vilharjevi cesti z zeleno streho bo imela približno 40.000 kvadratnih metrov površin, zasnovali so jo v danskem arhitekturnem biroju Schmidt Hammer Lassen.

V Corwinu obljubljajo najsodobnejšo, najbolj trajnostno in tehnološko najnaprednejšo poslovno stavbo v Ljubljani in Sloveniji, ki bo na trgu postavila nov standard. Pri certificiranju trajnostne gradnje uporabljajo ameriški sistem LEED, ki velja za enega najbolj uveljavljenih na svetu, ciljajo pa na najvišji platinasti razred tega certifikata.

Foto: Corwin
Foto: Corwin

Konec gradnje proti koncu leta 2024

Trenutno na območju prihodnje Vilharie potekajo dela za prestavitev komunalnih vodov. Če ne bo večjih zapletov, bo gradnja po napovedih družbe končana proti koncu leta 2024, stavba pa naj bi začela polno obratovati najpozneje na začetku leta 2025.

S tem projektom se bo nadaljevalo urbanistično urejanje območja ljubljanske železniške postaje, kjer bo v prihodnjih letih ob novi avtobusni postaji in prenovljeni železniški postaji po načrtih zrasel tudi komercialni kompleks investitorja Mendota Invest, ki je v lasti madžarske finančne skupine OTP.

V bližini Vilharie bo Corwin k nadaljnji ureditvi širšega območja v prihodnosti predvidoma še prispeval. S češkim partnerjem Hartenberg, ta naj bi bil po pisanju medijev povezan tudi z nekdanjim češkim premierjem Andrejem Babišem, je kupil še dve veliki zemljišči – ob Masarykovi cesti in na območju Gospodarskega razstavišča, kjer bo razvil poslovne in stanovanjske vsebine.

Pred kratkim pa sta omenjeni podjetji napovedali, da bosta k portfelju zazidljivih zemljišč dodali še tisto ob Šmartinski cesti, kjer so na širšem območju nekdanje tovarne Kolinska danes skladišča in delavnice. Gre za skoraj 40.000 kvadratnih metrov, kjer načrtujejo javne, stanovanjske in poslovne prostore.