Proti obvoznici je bilo le 7,56 odstotka volilnih upravičencev. Foto:
Proti obvoznici je bilo le 7,56 odstotka volilnih upravičencev. Foto:

Za referendum so se v občinskem svetu odločili zato, ker so se ob načrtu za obvoznico oglasili v civilni iniciativi, kjer tej nasprotujejo.

Prvi predlogi za obvoznico segajo v leto 1963, zdaj pa je zanjo že sprejet državni prostorski načrt. Zdajšnja državna cesta proti Solčavi oz. Logarski dolini bi Luče obšla, zgradili bi tudi manjši predor Breznica, nov most čez Savinjo, s tem pa bi država poplavno uredila okolico Savinje. Nasprotniki obvoznice, v Združenju za trajnostni razvoj Luč, so prepričani, da bi z njo odrezali kraj od prometnih poti, uničili preveč kmetijskih površin, središče pa bi zamrlo.

Zagovorniki pa trdijo, da bi nova cesta razbremenila središče kraja, kjer je zdaj zelo ozka cesta, več bi imeli možnosti za turistični razvoj ob obvoznici, obenem pa bi poplavno zaščitili kraj.

Projekt je ocenjen na nekaj več kot štiri milijone evrov, ker je v državnem prostorskem načrtu že sprejet, je bil zanj že leta v proračunu rezerviran denar, letos pa ga prvič ni. Tako ni znano, kdaj bodo zdaj kljub podpori volivcev začeli gradnjo.

Volišča so v Lučah zaprli ob sedmih zvečer. Krajani pa so izbirali tudi novega občinskega svetnika, to je postal Boštjan Pahovnik, kandidiral je s podporo volivcev, stranke pa drugih kandidatov niso imenovale.