Sodelujoči pri projektu holdinga. Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Sodelujoči pri projektu holdinga. Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Javni holding Maribor je pred letom dni pod skupno streho združil Energetiko Maribor, Mariborski vodovod, Marprom, Nigrad, Pogrebno podjetje Maribor in Snago, ki imajo skupaj več kot tisoč zaposlenih. Cilji povezovanja podjetij so bili povezati razvojne potenciale mesta, izboljšati upravljanje javnih podjetij in zagotoviti boljši servis občanom.

"Mislim, da vizijo, ki smo jo imeli ob začetku, zdaj tudi uresničujemo. In ključno pri vsem je, da je konec razprodaj družinskega premoženja. Ne samo to, uspelo nam je konsolidirati lastništvo v povezanih družbah," je na novinarski konferenci dejal župan Mestne občine Maribor (MOM) Saša Arsenovič.

Mariborski župan Saša Arsenovič je prepričan, da so napadi povezani z njegovo politično funkcijo, saj prej kot poslovnež takšnih težav ni imel nikoli. Foto: BoBo
Mariborski župan Saša Arsenovič je prepričan, da so napadi povezani z njegovo politično funkcijo, saj prej kot poslovnež takšnih težav ni imel nikoli. Foto: BoBo

Odkupovanje delnic

V povezavi s konsolidacijo lastništva je med drugim povedal, da je Nigradu uspelo odkupiti lasten poslovni delež od Družbe za upravljanje terjatev bank, ki znaša približno četrtino osnovnega kapitala družbe, od različnih lastnikov pa so odkupili tudi več delnic Pogrebnega podjetja Maribor, tako da je to zdaj v 100-odstotni lasti holdinga.

Mariborski vodovod se preoblikuje iz d. d. v d. o. o., za Snago preoblikovanje v javno podjetje poteka, hkrati se izboljšuje poslovanje Snage, zelo dobre rezultate imata po besedah župana tudi Nigrad in Mariborski vodovod, izpostavil je tudi dobro delo Pogrebnega podjetja. Glede Marproma pa je dejal, da v javnem potniškem prometu, ki je vedno breme skupnosti, stalno iščejo nove tržne priložnosti.

Arsenovič: Prehajamo na zeleno in digitalno

Sorodna novica Janković Arsenoviču predal izkušnje s holdingom javnih podjetij

Med nadaljnjimi izzivi je izpostavil področje športa v povezavi s turizmom in prirejanjem dogodkov ter nepremičnine, ki so za zdaj po njegovih besedah še "milo rečeno slabo upravljane".

"Temelji so postavljeni in javni holding je tisti, ki prevzema zdaj ključno vlogo pri transformaciji Maribora v podnebno nevtralno mesto pri prehodu na zeleno in tudi digitalno. Vlagali bomo v raziskave, inovacije in razvoj," je napovedal župan in izpostavil opravljeno delo vseh vpletenih v ustanavljanje holdinga in zaposlenih v podjetjih.

V prvem letu delovanja je holding opravil vrsto nalog na različnih področjih, eden od ključnih mejnikov je bil uspešen prenos 83 zaposlenih na področju podpornih služb s pridruženih podjetij na holding.

Pliberškova: Smo za usklajen investicijski cikel

Direktorica holdinga Lidija Pliberšek je danes posebej poudarila še, da so direktorji vseh družb v holdingu skupaj z mestom pristopili k usklajenemu investicijskemu ciklu, veliko so se posvečali razmejitvi dejavnosti, definirali so koordinacijske skupine po posameznih področjih, vse bolj se uveljavlja izmenjava dobrih praks.

Trenutno holding intenzivno pripravlja vzpostavitev centra za pomoč in podporo uporabnikom, so tudi sredi implementacije modela holdinga, tako da bodo po besedah Pliberškove v od štirih do petih mesecih dosegli novo strukturo jasno definiranih procesov.

Kako posluje holding

Kaj pravijo delavci

V povezavi s pravicami delavcev se je ob obletnici oglasil skupni svet delavcev Javnega holdinga Maribor, ki meni, da so se pravice delavcev pri prenosu z matičnih podjetij na holding ohranile, medtem ko ustvarjanje sinergijskih učinkov v tej fazi težko ocenijo. "Čakamo še izpolnitev obljube o sklenitvi participacijskega dogovora," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica skupnega sveta delavcev Sanja Androić. Pojasnila je, da bi s sklenitvijo tega dogovora uredili še vse druge pravice in odgovornosti po zakonu o sodelovanju delavcev pri upravljanju, kot jim je bilo obljubljeno.

Mednarodno priznano podjetje, ki snuje model nove organizacije holdinga, je bilo izbrano na javnem razpisu in ima s holdingom sklenjeno pogodbo s fiksnim zneskom v vrednosti 95.000 evrov, lahko pa iz naslova prihrankov, ki se ustvarijo z uvedbo novega modela, od holdinga dobi še višje plačilo.

Podjetja iz skupine Javni holding Maribor so lani skupaj ustvarila 90,3 milijona evrov prihodkov, v skupnem seštevku pa so imela 1,7 milijona evrov dobička. Pozitiven trend poslovanja na ravni skupine se nadaljuje tudi letos. Doslej ugotovljeni finančni učinki holdinga so v sinergijah nabave, ocena je, da bi holding lahko na področju nabave v dveh letih ustvaril do 570.000 evrov prihrankov, je povedala Pliberškova.