Maribor

Poudarki

  • Vse več ljudi prosi za pomoč
  • Največ prosijo za kurjavo in topla oblačila
V desetih mesecih so v sprejemno informacijski in svetovalni pisarni sprejeli 4013 ljudi, ki so prosili za različne oblike pomoči. Foto: BoBo

Dodaj v

Mariborska Karitas znova kliče k pomoči ljudem v stiski

Letos za pomoč prosilo 4.000 ljudi
22. november 2018 ob 16:25
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Nadškofijska Karitas Maribor pred tradicionalnim Tednom Karitas in prazničnim decembrom znova poziva javnost k sočutju in pomoči ljudem v stiski.

Letošnji Teden Karitas, ki bo prihodnji teden potekal pod geslom Mladost iz korenin modrosti, nagovarja k povezanosti med mladimi in starejšimi. "Če želimo tako delati, je potrebno srečanje. In prostovoljstvo je priložnost za srečanje mladih s starejšimi in vseh skupaj z ljudmi v stiski," so v sporočilu za javnost poudarili v Nadškofijski Karitas Maribor, ki 30. novembra vabi k uvodnemu srečanju za nove prostovoljce.

V Tednu Karitas bo 28. novembra v Celju koncert Klic dobrote, ki je s spremljajočimi akcijami Karitas v decembru glavni vir za materialno pomoč na župnijskih Karitas, kjer pomoč vsako leto prejme več kot 20.000 družin v stiski.

Vedno več jih prosi za pomoč
V Nadškofijski Karitas Maribor še vedno opažajo največje stiske v primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine in druge sprotne obveznosti. Veliko je brezposelnih, ki jim je poteklo nadomestilo in zdaj prejemajo samo denarno socialno pomoč ter otroške dodatke.

Na njihova vrata trkajo tudi zaposleni in upokojenci, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec. "Trenutno se najpogosteje srečujemo s prošnjami za kurjavo in za topla zimska oblačila, z zaostanki pri plačilih električne energije, opomini pred odklopom. Opažamo dolgove za prostovoljno zdravstveno zavarovanje," pojasnjujejo.

V letošnjih številkah
V desetih mesecih so v sprejemni informacijski in svetovalni pisarni sprejeli 4.013 ljudi, ki so prosili za različne oblike pomoči, medtem ko so jih lani v tem času našteli nekaj več kot 3.500. Do zdaj so jim izdali 2.823 prehranskih in higienskih paketov, 1.222 paketov pomoči v oblačilih in obutvi ter drugih artiklih. Uspelo jim je izpolniti 409 prošenj za finančno pomoč pri plačilu položnic za najosnovnejše življenjske potrebščine, kot so elektrika, najemnina in ogrevanje.

V mreži župnijskih Karitas so razdelili 407 ton hrane iz operativnega programa EU-ja za materialno pomoč najbolj ogroženim in drugo podarjeno humanitarno pomoč. Ta je namenjena 17.000 socialno najbolj ogroženim osebam na širšem mariborskem, koroškem in ptujskem območju.

Sodelavci in prostovoljci v mreži župnijskih Karitas v mariborski nadškofiji bodo v novembru in decembru pripravili vrsto dobrodelnih prireditev, s katerimi bodo poskušali lajšati stiske in opozoriti na pomen solidarnosti.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 22.11.2018 ob 16:30
Na njihova vrata trkajo tudi zaposleni in upokojenci, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec.

To je pa sramota za državo. Saj, če si brezposelen je še razumljivo, da rabiš pomoč.
cairns
# 22.11.2018 ob 17:27
Mariborska karitas znova kliče k pomoči ljudem v stiski

Naj prispevajo kleriki mariborske nadgoljufije tako da vrnejo 1,2 milijarde € ki so čudežno poniknili.
zapravico
# 22.11.2018 ob 16:31
Vsi na RK naj se odpovejo eni plači pa bo mnogo ostalo za hrano
atom ant
# 23.11.2018 ob 10:05
Bo treba ljudem v stiski poslati pomoč plus nova navodila pred drugim krogom volitev.
A ne, Karitas?
Matto123
# 22.11.2018 ob 16:55
Naj si izpogajajo boljše plače, če zaposlen mora prosit za pomoč, mora nujno menjat službo ali se izobraževat... dela je ogromno plače solidne in vedno boljše, če le kaj znaš.
ANUŠKA
# 23.11.2018 ob 13:49
S takimi in podobnimi akcijami in z vsemi humanitarnimi organizacijami se samo vzdržuje revščino in tako človeku ni treba ničesar narediti!
Hrk hrk
# 22.11.2018 ob 17:19
Trenutno nimam denarja.
Zbiram zamaške za referendum SDS-a.
cairns
# 23.11.2018 ob 21:24
jerkos
Sicer pa je Karitas pod okriljem institucije, ki ima dovolj pod palcem tudi našega denarja in naj z minimalnim deležem plačuje vse njihove "dobrodelne" akcije.

RKC ima v celem svetu po približni oceni okrog 4.000 milijard premoženja. Samo v Italiji okrog 1.000 milijard. Seveda od njih ne bo prišel niti evro centa, kaj šele €. Kleriki RKC imajo v rokah samo grablje in nikoli lopate.
mali_piscek
# 23.11.2018 ob 10:51
Ljudje v stiski naj zaprosijo za azil.
magnificat
# 24.11.2018 ob 11:48
zapravico
Vsi na RK naj se odpovejo eni plači pa bo mnogo ostalo za hrano

Pred takimi izjavami bi bilo dobro preveriti dejstva. Kleriki v Sloveniji nimajo plač, živijo od darov vernikov. V številkah to pomeni, da župnik dobi na mesec dar za 26 mašnih namenov - dar za mašni namen je od 1. 7. 2018 20 EUR (prej 17 EUR). Iz tega si plača polovico socialnega zavarovanja (drugo polovico da država), preostanek naj bi bil njegov, a ga mnogi duhovniki in tudi škofje namenjajo za kritje lukenj v župnijskih proračunih, pastoralne dejavnosti in pomoči potrebne, ki redno trkajo na vrata župnišč in škofij.
Za razliko od tebe govorim iz prve roke, kot župnijska sodelavka z neposrednim vpogledom tudi v to področje. Pa morda še o moji plači: do zdaj sem Cerkvi namenila nekaj tisoč ur dela, tudi strokovnega in zelo zahtevnega, za katero ne prejemam nobenega plačila, prav tako ne katerikoli drug od številnih župnijskih sodelavcev v moji bližnji in daljni okolici.
capyes
# 23.11.2018 ob 21:31
Karitas je pod okriljem katoliške cerkve , ki nikoli ni darovala niti enega samega centa . Kmalu bo dobrodelni večer Klic dobrote ... in cerkveni dostojanstveniki bodo sedeli v prvi vrsti v dvorani , se nasmihali ...in nič jih ne bo sram , da spet ne bodo pomagali revežem...
Požrešna RKC !
jerkos
# 23.11.2018 ob 14:03
Plačanci v Karitas naj donirajo in naj delajo prostovoljsko. Sicer pa je Karitas pod okriljem institucije, ki ima dovolj pod palcem tudi našega denarja in naj z minimalnim deležem plačuje vse njihove "dobrodelne" akcije.
johann
# 23.11.2018 ob 08:51
Vsi na RK naj se odpovejo eni plači pa bo mnogo ostalo za hrano

Ne mešaj Karitasa in RK. Na Karitasu delajo ljudje prostovoljno, pri RK pa imajo vodilni bajne plače.
Kazalo