Razvojno-humanitarne projekte v osrednjem delu Afrike Karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji. Foto: BoBo
Razvojno-humanitarne projekte v osrednjem delu Afrike Karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji. Foto: BoBo
Slovenska karitas izvaja projekte in programe mednarodnega razvojnega sodelovanja v državah, ki ležijo večinoma v osrčju Afrike. Foto: Slovenska Karitas
Karitas v 12 letih v Afriki zgradila več šol in bolnišnic

pomoči najrevnejšim otrokom in družinam v Afriki, ki zaradi splošne revščine, posledic podnebnih sprememb ali konfliktov nimajo osnovnih dobrin in pogojev za preživetje in dostojno življenje.

"Z dobrodelno akcijo Za srce Afrike zbiramo sredstva za najbolj revne med revnimi iz podsaharske Afrike. Na eni strani nudimo pomoč pri hrani, po drugi strani pa tudi tako, da se zgradi šolo, zdravstveni dom in pa da se omogoči tudi delo," je za Radio Slovenija povedal generalni tajnik Slovenske Karitas Cveto Uršič.
Z letos zbranimi sredstvi v akciji Za srce Afrike sredstev v letošnji akciji Za srce Afrike bo Slovenska Karitas v Centralnoafriški republiki še naprej mesečno podpirala nakupe hrane za 200 podhranjenih otrok ter podprla gradnjo zunanje jedilnice v tamkajšnjem zdravstvenem centru.

Na pomoč tudi z zagonskimi sredstvi in sončnimi celicami
V kraju Musango v Ruandi bodo namenili nekaj sredstev za gradnjo in opremljanje novih prostorov za bolnišnično oskrbo otrok in odraslih za območje s preko 9.000 prebivalci. V okrožju Karongi v Ruandi bodo ob sofinanciranju Ministrstva za zunanje zadeve podprli projekt za trajnostno preživetje 600 revnih družin. Prebivalci bodo prejeli koze in semena, varčne glinene peči ter sončne celice z lučjo. Ženske in dekleta se bodo po skupinah usposobile za zagon obrti in v ta namen prejele sredstva.

Slovenska Karitas bo pomagala tudi v kraju Kiguhu v Burundiju, kjer bo zgradila dodatnih šest učilnic osnovne šole, v kraju Ampitafa na Madagaskarju pa bo pomagala pri nakupu riža za 250 osnovnošolcev.

V dosedanjih akcijah je Karitas zgradila ali obnovila sedem šol, vrtec, pet zdravstvenih centrov, tri porodnišnice in 11 vodnjakov. Kot so dodali, so s hrano rešili tudi veliko življenj podhranjenih otrok.

Darovalci svoj dar Za srce Afrike 1 EUR ali 5 EUR lahko prispevajo z SMS sporočilom AFRIKA ali AFRIKA5 na 1919 ali na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1, 1000 LJ, TRR: SI56 02140-0015556761, sklic: SI 00 2127 namen: Za srce Afrike.

Karitas letos poleg akcije Za srce Afrike že deveto leto nadaljuje tudi akcijo Z delom do dostojnega življenja. Po navedbah organizacije trenutno 548 mesečnih darovalcev iz Slovenije omogoča delo in plačilo staršem iz 300 revnih družin v Afriki, 14 v Albaniji in 11 na Šrilanki. Revna družina na afriškem podeželju potrebuje dodatnih 24 evrov, v mestu 48 evrov, v Albaniji 50 evrov in na Šrilanki 30 evrov na mesec, da dostojno preživi, ima dovolj hrane, dostop do zdravil in šolskih potrebščin za otroke, so še sporočili iz Slovenske Karitas.

Karitas v 12 letih v Afriki zgradila več šol in bolnišnic