Te dni je na Krasu dozorela ajda, več kot mesec dni pozneje kot lani. Foto: RTV SLO/Maja Lavtižar
Te dni je na Krasu dozorela ajda, več kot mesec dni pozneje kot lani. Foto: RTV SLO/Maja Lavtižar

V Štorjah na Krasu je nekaj njiv še posejanih z ajdo. Sejejo jo tudi zaradi čebel, saj predstavlja kakovostno pašo, ajdov med pa je zelo cenjen.

Danes se žanje s kombajnom, nekdaj se je s srpom. Ajda je včasih dozorela kar v snopih na njivi, je povedal domačin iz Dan Franc Skok, ki še zna pripraviti snope na star način. Ajdo je posejal le za pašo čebel svojega vnuka, ker pa je zrasla primerno visoko, bo dala vsaj seme, če že za moko ne bo, pravi.

Pripravljene snope vrže kar v kombajn, saj se na roke ne mlati več. Francev nečak Stojan ima posejano celo njivo. Iz ajdove moke vsako leto pripravljajo rezance, polento in kruh, ki jih ponudijo tudi v gostilni.

Stojan Skok je povedal, da je v primerjavi z drugimi letinami pridelek ničen, žetev ni uspela, ker je bilo poleti presuho. Kljub slabemu pridelku je dobra plat ta, da se njive zaradi posevka ajde niso zarastle s plevelom in jih bo lažje pripraviti za prihajajočo sezono.

Ajda je bogato žito, polno aminokislin, in ne vsebuje glutena. Pridelava, ki je bila nekdaj na Primorskem zelo razširjena, se danes vedno bolj opušča. Zaradi visokih temperatur v poletnem času namreč slabo dozoreva, pridelek pa klesti tudi divjad, saj ji ajda pozno poleti zelo tekne.