Večje črne gradnje pa še čakajo na rušitev. Foto: BoBo
Večje črne gradnje pa še čakajo na rušitev. Foto: BoBo

Ob oljčniku na Baredih so stroji pred dnevi porušili manjšo zidano hišo. Te ni zgradil uporabnik, ampak je do nje prišel, ko je od sklada najel kmetijsko zemljišče.

Direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Irena Šinko priznava, da je prijavo inšpekciji podal sklad sam: "Gre za objekt, za katerega je bilo ugotovljeno, da stoji na zemljišču v državni lasti, torej v upravljanju sklada, in je bilo z inšpekcijsko odločbo odločeno, da je sklad zavezanec za nelegalni objekt. Sklad je že moral plačati 6.000 evrov kazni za uzurpacijo zemljišča in bo ravno tako moral nositi stroške rušitve objekta."

Sklad je lani po sistematičnem nadzoru v izolski občini ugotovil, da je na kmetijskih zemljiščih 508 objektov takšnih, ki bi si zaslužili prijavo gradbeni inšpekciji. Najemniki kmetijskih zemljišč so se lani po prejetju številnih opozoril sklada odzvali burno.

Občina Izola je medtem sprejela prostorskoureditvene pogoje za podeželje in zdaj bo, kot napoveduje Šinkova, sklad začel pregledovati primere: "Mi smo čakali na sprejem prostorskoureditvenih pogojev občine Izola. Pred kratkim je bil ta odlok sprejet, objavljen in zdaj lahko mi začnemo in bomo pospešeno vloge reševali. Ker imamo že tudi vloge za nove objekte in jih bomo tudi pospešeno reševali."

Sklad bo pri obravnavi ločil pomožne objekte: obravnava pa ne bo za vse enaka: "Da, skladov pravilnik je restriktivnejši in velja za objekte, ki so postavljeni po letu 1993, torej po ustanovitvi sklada. Objekti, ki pa so bili pred letom 1993, se bodo presojali po pravilih prostorskoureditvenih pogojev lokalne skupnosti."

Pri tem pa bode v oči hitrost, s katero je inšpekcija rešila primer nezakonito zgrajenega kmetijskega objekta. Očitno ga je reševala prioritetno, medtem ko druge, bistveno večje črne gradnje, za katere so prav tako izdane pravnomočne izvršbe, še čakajo, da pridejo na vrsto za rušenje.

Tjaša Škamperle, Radio Koper