Projekt komasacije na Vihrah so zaključili z zasaditvijo javorja Foto: Goran Rovan
Projekt komasacije na Vihrah so zaključili z zasaditvijo javorja Foto: Goran Rovan
Povprečna velikost parcel se je iz 23 povečala na 49 arov Foto: Goran Rovan

Pri cerkvi sv. Urha na Vihrah so posadili spominski javor in s tem simbolično zaznamovali konec prve komasacije in agromelioracije na Krškem polju. To so storili minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, poslanec v državnem zboru Franc Bogovič, župan občine Krško Miran Stanko in domačin Martin Račič. Komasacija je zajela kar 216 hektarjev kmetijskih zemljišč. Krška občina jo je začela pred dvema letoma, ko se je na terenu pokazalo, da bo smotrna uporaba kmetijskih zemljišč mogoča le ob sočasni izvedbi agromelioracijskih del. Ta so zajela številna zemeljska dela, sanacijo in odstranitev obstoječih poti ter pripravo novih, zato je bila vrednost investicije kar 537 tisoč evrov.

Učinki komasacije se zdaj odražajo v povečanju povprečne velikosti parcel. S prvotnih 23 arov se je povprečna velikost parcele povečala na 49 arov, število parcel pa z 919 zmanjšalo na 437. V postopku agromelioracije pa je bilo zgrajenih 2,4 km novih gramoznih poti, 1,5 kilometra makadamskih poti je bilo obnovljenih, ob tem pa saniranih še 2,4 km poljskih poti.

Kot je ob koncu operacij na Vihrah povedal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, so na ministrstvu veseli, da je krška občina med prvimi upoštevala koristi svojih pridelovalcev in se že na začetku izvajanja programa razvoja podeželja dejavno vključila v priprave projektov. Ob tem je dodal: "Gre res za vzoren primer dobre prakse – sodelovanja lokalne skupnosti s pridelovalci, kjer je bilo zelo malo pritožb, zato je ta projekt zagotovo lahko vodilo za izvedbo drugih podobnih projektov."

V krški občini poteka več postopkov komasacije
Projekti komasacije in agromelioracije kmetijskih zemljišč v občini Krško potekajo že vse od leta 2008 na 840 hektarjev velikem območju. Ti projekti zajemajo območje Krškega polja - Vihre, Mrtvice, Brege in Gorico - ter se končajo na območju Pijavškega polja. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, želijo s postopki komasacije in agromelioracije prispevati k vzpostavitvi večjih in bolj povezanih površin ter omogočiti bolj ekonomično obdelavo. Pomembno dejstvo je tudi, da je izvedba tovrstnih postopkov mogoča le s sodelovanjem vseh lastnikov kmetijskih zemljišč. To je osnova za uspeh projekta, ki posega v lastniško strukturo posameznikov in preureja njihove površine v bolj organizirane celote.

V tem mesecu bodo nadaljevali izvedbo postopkov komasacij na 240 hektarjev na območju vasi Gorica na Krškem polju in 93 hektarjev na Pijavškem polju. Agromelioracijska dela se bodo nadaljevala na komasacijskem območju Brege in Mrtvice, v jesenskem času pa začenjajo še izvedbo investicije namakalnega sistema Kalce - Naklo na površini 150 hektarjev kmetijskih zemljišč.

Investitor teh operacij je občina Krško, ki je sredstva za sofinanciranje pridobila na javnem razpisu agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Celoten projekt je v 75 odstotkih sofinanciran iz Evropskega sklada za razvoj kmetijstva in podeželja, 25 odstotkov prispeva država, medtem ko DDV plača občina. Celotna vrednost projekta znaša 2,1 milijona evrov.

Za MMC Goran Rovan