Na nekdanjem vojaškem odpadu bodo uredili 50 tipskih vrtičkov. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO
Na nekdanjem vojaškem odpadu bodo uredili 50 tipskih vrtičkov. (Fotografija je simbolična.) Foto: MMC RTV SLO

Vlada je potrdila predlog pogodbe o brezplačni odsvojitvi nepremičnega premoženja države v korist Mestne občine Ljubljana (MOL). Gre za nekdanji vojaški odpad na Ježici, ki ni v uporabi že vse od leta 1992. Skupna vrednost parcel je v evidenci Geodetske uprave RS določena na 228.879 evrov, za podpis pogodbe o brezplačni odsvojitvi pa je vlada pooblastila ministra za obrambo Romana Jakiča.

Obrambno ministrstvo in tedanja občina Ljubljana Bežigrad sta se že maja leta 1992 dogovorila, da bo država parceli neodplačno prenesla v upravljanje omenjeni občini, katere pravni naslednik je MOL.

MOL je moral nato spremeniti zemljišča v zelene oziroma kmetijske površine in sanirati območje z rušitvijo objektov in čiščenjem terena, kar so oktobra 2010 v celoti izpolnili.

Na MOL-u so zapisali, da so že izvedli javno naročilo za sanacijo nekdanjega odpada in ureditev vrtičkov, vendar zaradi zamika podpisa pogodbe z ministrstvom pogodbe z izvajalcem del niso mogli podpisati.

Pojasnili so še, da bodo dodatne vrtičke uredili na zelenici levo od vhoda, s tem pa ne bodo posegli v obstoječi objekt, ki ga uporabljajo radioamaterji, ne v obstoječe vrtičke.