Druženja se pri tej lipi na Ludranskem Vrhu vrstijo vse od leta 1991 dalje. Foto: BoBo
Druženja se pri tej lipi na Ludranskem Vrhu vrstijo vse od leta 1991 dalje. Foto: BoBo
Srečanje pod Najevsko lipo

"Lipa živi, ne glede na to, ali pride sem veliko ljudi ali ne," je dejal Gorazd Mlinšek iz slovenjgraške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije. Več kot 700 let stara Najevska lipa je sicer najdebelejše drevo v Sloveniji in je glede na starost "odličnega" zdravja, kot je ocenil Mlinšek.

Zahvala za to gre po njegovih besedah gozdarjem in naravovarstvenikom, ki so to drevo vrste lipovec po letu 1990 sanirali. Porezali so suhe in odstranili obolele dele drevesa ter zvezali vrhove, da jih pozimi ne lomi sneg.

Po legendi izvira lipa iz turških časov in je zraščena iz več dreves iste vrste, tako da je drevo v sredini votlo. Mlinšek je še povedal, da obstaja več kot 40 let stara slika koroškega slikarja Karla Pečka, ki kaže, kako so ob mizi, postavljeni v notranji krog lipe, ljudje igrali karte.

Lipa je po Mlinškovih besedah značilna za Koroško, kjer krasi prenekateri hrib, pred strelami varuje kmetije, cerkve in kapelice. "Ta lipa je varuh Najevske domačije in, upam, tudi naše preljube Slovenije," je dejal Mlinšek.

Veber: Lipa podobna DZ-ju
Nagovor je imel predsednik DZ-ja Janko Veber, ki je poudaril pomen dialoga in enotnosti za doseganje skupnih ciljev. Ko se danes spopadamo z izzivi, nihče ne pričakuje, da smo enakih prepričanj ali verovanj, je dejal. "Ključno je, da se v tej pestrosti in drugačnosti znamo in zmoremo poenotiti glede ključnih vprašanj, da zmoremo s skupnimi močmi poiskati in oblikovati dobre ter učinkovite rešitve, s katerimi se bomo izvlekli iz krize," je poudaril.

Lipa spominja na DZ, je dejal Veber. Kot lipo sestavljajo v krogu posajena drevesa te vrste, so tudi v DZ-ju sedeži razporejeni v krogu, tako da po njegovem mnenju resnično omogočajo dialog.

Srečanja se je udeležilo tudi nekaj poslancev, predsednik DS-ja Mitja Bervar in načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič.

Srečanje pod Najevsko lipo