Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas, Renata Vončina, vodja Goriške območne Karitas, in Jožica Ličen, koordinatorka skupine za materialno pomoč pri Slovenski karitas, so predstavili šesto vseslovensko dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti, ki se začenja 4. aprila 2014. Lani so s podobno akcijo zbrali 166.800 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas, Renata Vončina, vodja Goriške območne Karitas, in Jožica Ličen, koordinatorka skupine za materialno pomoč pri Slovenski karitas, so predstavili šesto vseslovensko dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti, ki se začenja 4. aprila 2014. Lani so s podobno akcijo zbrali 166.800 evrov. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Karitas
Na Goriški območni Karitas pomagajo pri delitvi paketov prostovoljci, ki so sicer tudi sami prejemniki pomoči. Renata Vončina (na sliki levo), vodja Goriške območne Karitas, pa opozarja, da že leta trkajo na nešteto vrat ter prosijo za nove in dostojnejše prostore. Morda se jim bo letos uresničila želja v središču Nove Gorice v eni zapuščenih trgovin. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič

V prvem letošnjem četrtletju je prošenj še več, zato 4. aprila začenjajo vseslovensko zbiranje pomoči. Jožica Ličen, koordinatorka skupine za materialno pomoč pri Slovenski karitas, je predstavila nekaj žalostnih zgodb, ki pa so le vrh ledene gore revščine okoli nas.

"K nam je prišla vdova z dvema šoloobveznima otrokoma. Oče se je v delovni nesreči smrtno ponesrečil. Mama sicer ima zaposlitev, vendar so dohodki nizki. Pomagamo jim preživeti s hrano in pomočjo pri šolanju otrok," je povedala.

Pomoči potrebnih je veliko. "Petčlanska družina. Zaposlen je le oče kot gradbeni delavec z nizkimi dohodki. Mama je zbolela. Otroci imajo kosilo v šoli, dohodki pa so prenizki za plačilo. Pomagamo jim preživeti s plačilom kosila."

In še: "Oče in mama sta bila zaposlena v istem podjetju, ki je šlo v stečaj. Čas, ko sta od zavoda za zaposlovanje prejemala nadomestilo, se je iztekel. Imata tri majhne otroke. Oče hodi pomagat okoliškim kmetom, v zameno dobi krompir in zelenjavo, tako da si hrano zagotovijo, vendar ni denarja za plačilo položnic. Tu priskoči na pomoč Karitas … Mati samohranilka z dvema otrokoma živi v socialnem stanovanju, ki je vlažno in neprimerno. Zaposlena je kot čistilka, dohodki so nizki, da preživi sebe in otroke, hodi popoldne še čistit, kar še bolj načenja njeno telesno in duševno zdravje. Prisiljena je prositi za paket hrane, oblačila, obutev in šolske potrebščine pri Karitas, kajti le tako preživi iz meseca v mesec … Starejša vdova, ki živi na vasi v stari, majhni hiši, je kljub 35-letni delovni dobi v tekstilni tovarni prejemala tako nizko pokojnino, da je bila upravičena do varstvenega dodatka. Po novem zakonu se je temu odpovedala, zato so njeni dohodki zelo nizki. Pomagamo ji preživeti z občasnim paketom hrane in jeseni pri nakupu drv … Gospod s 40 let delovne dobe je zaradi bolezni odšel v dom upokojencev. Njegova pokojnina ne zadošča za kritje doma. Zdaj mora doplačevati še zdravila, majhen znesek, toda zanj pravo bogastvo. Prosil je, ali mu lahko pomagamo."

Jožica Ličen je zato vse, ki še lahko pomagajo, prosila za pomoč in se jim zahvalila: "V bistvu smo sodelavci Karitas le posredniki med pomoči potrebnimi in darovalci, ki nas doslej še niste razočarali, zato hvala vsem, ki jim na kakršen koli način pomagate preživeti."

Zbirali bodo za hrano in za položnice
"Ko smo pred petimi leti na Karitas začeli akcijo 'Pomagajmo preživeti', je bilo največ prošenj za hrano in oblačila. Zdaj pa se vse več ljudi na nas obrača s prošnjami za denar, za pomoč pri plačilu položnic. Lani smo s položnicami pomagali skoraj 19.000, prosilcev je bilo še enkrat več. Letos pričakujemo še hujšo socialno stisko, zato bomo poskušali zbrati še več," pa je povedal Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas.

V akciji 'Pomagajmo preživeti' bo zgibanka s položnico, kamor sami vpišete znesek, ki ga zmorete podariti, na voljo na spletni strani www.karitas.si, v zadnji izdaji tednika Družina, na sedežih župnij in na vseh poštah v Sloveniji. Hrano bodo zbirali tudi v trgovskih centrih Mercatorja in Hoferja. Odprt je tudi račun za donacije. Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: 02140–0015556761, Namen: Pomagajmo preživeti, sklic: SI00 930.

9.800 prostovoljcev v 451 župnijah
V Slovenski karitas deluje več kot 9.878 prostovoljcev, ki so skupaj opravili skoraj 515 tisoč ur prostovoljnega dela. Lani so pomagali 125.500 ljudem v stiski po vseh slovenskih krajih. Razdelili so 3.300 ton hrane, skoraj 12.500 otrok je prejelo šolske potrebščine. V letovanja družin, otrok in starejših je bilo vključenih 691 otrok.

Ne le materialna in denarna pomoč, tudi streha nad glavo in socialni programi so izjemno pomembni. Tako je v materinskih domovih lani dobilo zavetje 173 žensk in otrok, v sprejemne centre in komune je bilo vključenih več kot 200 odvisnikov, v zavetiščih za brezdomce je bilo deležnih oskrbe 93 ljudi. Karitas prav tako pomaga žrtvam trgovine z ljudmi.

Ob vsej tej dobrodelnosti je v škofijskih Karitas, zavodih in na Slovenski karitas na področju splošne dobrodelnosti zaposlenih 29 ljudi, 14 pa jih pomaga prek javnih del. Pri socialnovarstvenih programih pomoči odvisnikom, ženskam v stiski, brezdomcem, ljudem brez zdravstvenega zavarovanja in žrtvam trgovine z ljudmi pa deluje 44 redno zaposlenih in 22 zaposlenih prek javnih del.

Goriška območna Karitas prosi za dostojnejše prostore
Goriška območna Karitas, kjer so predstavili letošnjo vseslovensko akcijo, pomaga 529 družinam in 250 posameznikom. V različne programe pomoči je na Goriškem vključenih 1.234 otrok. Ob tem pa že leta opozarjajo, da nimajo primernih prostorov, ne za skladiščenje hrane, oblačil in higienskih pripomočkov ne za pogovore in svetovanje vsem, ki prihajajo po materialno in duhovno pomoč. Zdaj gostujejo v podzemnem zaklonišču pod cerkvijo Kristusa Odrešenika v Novi Gorici. Renata Vončina, vodja Goriške območne Karitas, upa, da bodo končno le prišli "na svetlo". "Po letih trkanja na nešteto vrat se nam zdaj le odpira možnost za svetlejše in dostojnejše prostore v središču Nove Gorice. V eni izmed zapuščenih trgovin naj bi dobili svoje prostore. Prošnjo smo poslali, kaže nam dobro, čakamo le še na pozitiven odgovor. Upamo nanj," je dejala.

Do zdaj je na vrata podzemnega zaklonišča novogoriške Karitas trkalo vsak teden več kot sto ljudi. Kljuko pa si jih zadnje tedne podaja vse več …

Mojca Dumančič, TV Slovenija
Foto Mojca Dumančič in Mojca Kepic, Slovenska Karitas