Zdravstvena postaja Krmelj je energetsko obnovljena. Dobila je tudi novo pročelje. Foto: Goran Rovan
Zdravstvena postaja Krmelj je energetsko obnovljena. Dobila je tudi novo pročelje. Foto: Goran Rovan
Predstavili so tudi knjigo ''Razvoj zdravstva in lekarništva v sevniški občini''. Foto: Goran Rovan

Ob prenovi Zdravstvene postaje v Krmelju, ki sodi pod okrilje Zdravstvenega doma Sevnica, so v dvorani krmeljskega Kulturnega doma pripravili prireditev, na kateri so predstavili razvoj zdravstva v teh krajih. Ta se je začel že zelo zgodaj, saj so leta 1925 začeli graditi bolnišnico, za katero so prispevali denar in material rudarji. Bolnišnico so odprli 26. maja 1927. V njej se je do druge svetovne vojne zvrstilo več zdravnikov. Leta 1943 je bila stavba bolnišnice ob napadu partizanov na nemško posadko močno poškodovana, zgorelo je ostrešje in zgornji prostori.

Po vojni so stavbo delno obnovili, vendar ni več služila za bolnišnično dejavnost. Ta se je opravljala v rudniških prostorih, ki pa za to niso bili najbolj primerni. Zato so začeli razmišljati o gradnji nove zdravstvene postaje. Tako je bila leta 1955 na pobudo Okrajnega ljudskega odbora Krško ustanovljena tudi zdravstvena postaja Krmelj. Ta je najprej delovala v prostorih "ekonomije" Rudnika Krmelj. Leto pozneje je bil ustanovljen gradbeni odbor za gradnjo nove stavbne zdravstvene postaje, gradnja se je začela leta 1957, po številnih zapletih pa končala štiri leta kasneje. Odprtje je bilo 2. julija 1961. Zdravstvena postaja je bila sodobno opremljena, v njej pa je dobila svoje prostore tudi lekarna.

Zadnja leta so krmeljsko zdravstveno postajo postopoma obnavljali, zdaj so jo tudi energetsko sanirali in obnovili njeno pročelje. Razvoj zdravstvene dejavnosti v Krmelju so na prireditvi predstavili učenki osnovne šole Krmelj in tamkajšnji zdravnik Dušan Senica. Prireditev je popestril nastop pevskega zbora osnovnošolcev. Na prireditvi pa so predstavili tudi monografijo ''Razvoj zdravstva in lekarništva v sevniški občini''.

V sevniški občini je bila zgodovina zdravstva zelo pestra
Monografijo je uredil raziskovalec sevniške preteklosti, Oskar Zoran Zelič, oblikovala Melita Rak, izdala in založila pa sta jo Zdravstveni dom in Lekarna Sevnica. Fotografije sta prispevala Ljubo Motore in Samo Hajtnik, nekaj jih je tudi iz osebnega arhiva dolgoletnega sevniškega zdravnika Jurija Pesjaka.

Na 176 straneh monografije so prispevki 18 avtorjev. Ena od pobudnic za izdajo knjige, direktorica Zdravstvenega doma Sevnica, Vladimira Tomšič je ob izidu poudarila, da o razvoju zdravstva v sevniški občini doslej niso vedeli skoraj ničesar, saj ni bilo nobene temeljite raziskave. Zdaj je to zbrano in popisano, zato bo ostalo za vse čase.

Za MMC Goran Rovan