V okviru obnove bi med drugim zgradili novo fekalno in meteorno kanalizacijo, na katero bi se lahko priključile vse stanovanjske hiše. Foto: BoBo
V okviru obnove bi med drugim zgradili novo fekalno in meteorno kanalizacijo, na katero bi se lahko priključile vse stanovanjske hiše. Foto: BoBo

Vipavski Križ še nima urejenega kanalizacijskega sistema, obstoječe vodovodno omrežje pa je dotrajano. V okviru obnove bi med drugim zgradili novo fekalno in meteorno kanalizacijo, na katero bi se lahko priključile vse stanovanjske hiše. Projekt predvideva tudi izgradnjo povezovalnega kanala, čistilne naprave ter posodobitev javne razsvetljave. Vse zunanje javne površine bi po končanih delih tlakovali in s tem ohranili zgodovinsko vrednost naselja.

Vodja oddelka za investicije na občini Ajdovščina Alenka Čadež Kobol je povedala: "Sodelujemo tudi s podjetjema Elektro Primorska in Telekom, ki bosta ob izgradnji javne komunalne infrastrukture, v katero vlaga občina, tudi svojo infrastrukturo uredili podzemno, tako da bi napeljavo, ki zdaj poteka po objektih, prenesli v zemljo".

Vrednost investicije je 2 milijona evrov in pol. Na občini si obetajo, da bi 1,6 milijona evrov pridobili iz evropskega sklada za regionalni razvoj: "Gotovo je pogoj za začetek investicije pridobitev evropskih sredstev, saj občina sama takega projekta ne more financirati".

Čadež Kobolova dodaja, da naj bi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo razpis za nepovratna evropska sredstva objavilo do konca tega meseca. Občina že ima gradbeno dovoljenje za kanalizacijsko omrežje, čaka še na dovoljenje za izgradnjo čistilne naprave. Iščejo pa tudi že izvajalca del. Prispele ponudbe bodo odprli v prihodnjih dneh. Če bodo evropska sredstva pridobili, bi dela začeli poleti in jih končali oktobra prihodnje leto.